onsdag 12 september 2018

Min egen kommun

» Åstorp vid Söderåsens kant

Trött på regeringsspekulationer? Medias spekulationer och krav på politikerna gör det snarast svårare att lösa pusslet. Det är bara att invänta det slutliga resultatet och sedan får den nya Riksdagen samlas.

Valbås i Åstorp
Alltså tänkte jag istället ge mig på en lokal politisk fråga. Som utgångspunkt har jag en insändare från Moderaternas starke man i Åstorps kommun, Pontus Pålsson. För de okunniga läsare runt om i landet som inte vet vem Pontus Pålsson är så kan man göra en sökning på lämplig söktjänst på "Pontus Pålsson" eller "Pontus Pålsson Åstorp". Pontus alster handlar om en fråga som debatterats av politikerna i kommunen. Det handlar helt enkelt om att sälja mark till speditionsföretag. Åstorp ligger strategiskt placerade vid E4 och inte långt till E6. Dessutom finns här järnvägar i fyra (eller fem...) riktningar. Det finns alltså spår till Malmö, Göteborg, Stockholm och Helsingborg. Alltså är det ett attraktivt läge. Redan i dag har danska Frode Laursen på kort tid byggt upp två stora anläggningar. Och nu vill flera andra köpa mark för att etablera sig. Bland annat i form av en "torrhamn" för bland annat omlastning järnväg/lastbil. Anläggningar som dessutom skulle skapa många arbetstillfällen. Men, främst Moderaterna och Sverigedumokraterna säger blankt Nej. I dag skriver därför Pontus Pålsson och försöker förklara varför han tackar Nej till nya arbetstillfällen i kommunen. "Utveckla Söderåsmiljön istället för att skapa en lastbilsstad".

Visst är det ett stort framsteg när en moderatpolitiker säger Nej till företagsetableringar med omsorg om utsikten från Söderåsen som argument. Snacket om en massa lastbilar är strunt. Dom kommer inte att passera samhället eftersom industriområdet ligger i direkt anslutning till E4 / E6 / Rv 21. Det här är de båda sossarnas argument. "Åstorps kommun behöver jobben". Men enligt M och Sd är det bättre att man etablerar sig i Helsingborg så att åstorpare får fortsätta pendla till jobben.

Tyvärr lär det nu inte bli något eftersom vi troligtvis får en koalition av Moderater och Sverigedumokrater som styre i Åstorp. Vi har tidigare haft ett samarbete mellan S och resten av Alliansen. Pontus Pålsson ser dock fram emot att få återvända till kommunkontoret. Frågan är hur personalen på kommunkontoret känner inför detta? Fast det är klart, Sverigedumokraterna är klart störst i den koalitionen! M + Sd får 15 mandat (än så länge) medan övriga partier alltså har 16 mandat. Det ska bli spännande att se om någon av de övriga Högerallianspartierna vill samarbeta med Pontus Pålsson (och Sverigedumokraterna). Alla moderater vill inte...

Det ska bli spännande att se vad vi i Vänsterpartiet kan göra med vårt nya mandat?

Om någon undrar över bilden så visar den ett av våra nya valbås i samband med valet i söndags. Tjusiga och ändamålsenliga bås med namnet Benjamin Franklin. Fast jag förutsätter att kommunens valnämnd reklamerar det här skynket. Fast det gav ju upphov till ett litet skratt bland oss som märkte det!

Åstorp

Inga kommentarer: