fredag 7 september 2018

I övermorgon smäller det

» Fundering om skatter

Jag såg en intervju i SVT:s Rapport i går, som intervjuade den svenska ekonomiprofessorn Daniel Waldenström, som var på tillfälligt besök hemma i Sverige. Han var mycket kritisk till svensk skattepolitik och pekade på två områden där Sverige skiljer sig kraftigt från andra länder. Den gode Daniel Waldenström hade intressanta tankar som fler politiker borde fundera över. Och inte vara så rädda för skattepolitiken som professorn påpekade.

Girig
Daniel Waldenström poängterade t.ex. att Sverige är det land inom OECD som beskattar arbete högst och kapitalinkomster lägst. Sverige är det land inom OECD där beskattningen mellan arbete och kapital skiljer sig allra mest. Kort sagt, den som jobbar betalar en större andel i skatt än den som sitter på sin röv och håvar in arbetsfria inkomster. Det är helt enkelt dags att beskatta kapital mer och arbetsinkomster mindre. Hör ni det Magdalena Andersson (som kallar sig sosse) och Elisabeth Svantesson (som är en tvättäkta moderutt). Mer skatt på kapital och mindre på arbete!

Det andra området som Daniel Waldenström pekade på är Fastighetsskatten. Sverige har den lägsta fastighetsbeskattningen inom OECD! Det som den borgerliga Högeralliansen skryter om, att ha avskaffat Fastighetsskatten, är inget alls att skryta om enligt den ekonomiska expertisen. Det är istället ett enda stort misstag! Den Fastighetsavgift som man istället har kvar är riggad för att passa överklassen. Direktör Gyllenskalp betalar lika mycket i skatt för sin 20 miljoners lyxvilla i Danderyd som jag gör för min lilla 30-tals villa i Åstorp. De som "avskaffade" Fastighetsskatten borde egentligen skämmas. Den ekonomiska expertisen är i stort sett eniga om att Fastighetsskatt är en effektiv och rättvis beskattning. Det är därför fastighetsbeskattning är en viktig inkomstkälla i många länder. Men här beskattar vi istället arbete. Men vi beskattar inte fastigheter, vi beskattar inte förmögenheter, vi beskattar inte arv och vi beskattar inte gåvor. Något som vi är unika om i stort sett hela världen. Gissa varför? Jo de styrande vill att Sverige ska vara ett skatteparadis för förmögna miljonärer och miljardärer!

Om ni inte vill lyssna på vad Vänsterpartiet tycker, bara för att det är Vänsterpartiet, så lyssna på den nästan eniga ekonomiska expertisen istället!

Girig
För övrigt läser jag att den moderata stockholmstidningen Svenska Dagbladet på ledarplats menar att utjämningsbidraget mellan rika och fattiga kommuner handlar om att Socialdemokraterna vill straffa välskötta kommuner. Att vara "välskött" innebär tydligen att ha placerat kommunen i en storstadsregion och ha sett till att innevånarna bara är miljonärer. Detta kan t.ex. med framgång uppnås genom att inte bygga hyreslägenheter utan se till att det bara finns dyra villor och bostadsrätter. På så sätt kan man se till att innevånarna är välbärgade. Det är detta som definieras som "välskött kommun" enligt Hugo Selling på Svenska Dagbladet. Som troligen bor i Danderyd eller Täby kan vi gissa. Välskötta kommuner! Då i motsats till små glesbygdskommuner i Norrland som tydligen är vanskötta. Dra dit pepparn växer Hugo!

Inga kommentarer: