lördag 29 september 2018

Leffe slår till

» Om klyftor och människosyn

I en lokal Facebookgrupp blossade det upp en diskussion om pensionärers inkomster och klyftor sedan jag länkat till en tidningsartikel om en nytt Seniorboende som håller på att skapas i centrala Åstorp. En gång i tiden fanns det i byggnaden Stiftet AB. Stiftet AB tillverkade blyertspennor och en gång i tiden lärde sig de flesta svenska skolelever att skriva med pennor från Stiftet här i Åstorp. Nu håller alltså fabriksbyggnaden på att omvandlas till seniorlägenheter.

Men diskussionen kom mycket att handla om priserna som ligger på upp till 12.000 i hyra. Vilken pensionär har råd med detta? Att vi har växande klyftor verkar inte alla ha förstått. Det finns pensionärer som har svårt för att få ekonomin att gå ihop (Sverige ska skämmas...) men det finns också pensionärer som har det riktigt gott ställt. Pensionärer med inkomster långt över vad en normal jobbare har när hen fortfarande jobbar. Klyftorna bland pensionärerna speglar helt enkelt de klyftor vi har i samhället - och som ständigt växer.

Undrar om det är Leif Östling
Det stora problemet uppkommer när man dessutom tror att det hela har med människovärde att göra. Kommer ni ihåg Leif Östling. Han som när han avslöjats för att gömma undan en hel del av sina miljoner i skatteparadiset Malta undrade: - "Vad fan får jag för pengarna?" Han fick sluta som ordförande för Svenskt Näringsliv men har andra inkomstkällor. Jag läser att han satsat på Seniorboende för de med lite fler slantar. Bolaget Silver Life sysslar inte med sådant som vanligt folk har nytta av. Fundera över det här citatet:

- "Det här kommer att vara ett segregerat boende. Människor som bor i Djursholm, Nacka eller i Stockholms innerstad tycker ju naturligtvis på ålderns höst att det är trevligt att umgås med gelikar. Man har något att prata om, man har ett socialt utbyte och man kan ge varandra någonting. Jag brukar säga att naturen inte är jämlik heller. Vi har olika genetiska förutsättningar och det har naturen utrustat oss med. Så hela det begreppet är ett teoretiskt begrepp – det är mot Darwin och Darwins teorier. Det är inte bara en social fråga. Det ligger nedärvt i vår biologi."

Ha det i åtanke. Det där med att smita från skatten ligger nedärvt i vår biologi? Eller var det inte så han menade?

Inga kommentarer: