söndag 23 september 2018

Fundering

» Alla människors lika värde

Den här texten som är skriven av den f.d. moderata riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson har jag haft liggande i en vecka och undrat över. Vad menar hon egentligen? Det handlar om självklarheten Alla människors lika värde. Anne-Marie Pålsson har satt som rubrik på sin kolumn i HD (och Sydsvenskan förmodar jag): - "Individer med högt värde är mera lönsamma än de med ett lågt värde." Något som alltså inte riktigt stämmer ihop med Alla människors lika värde. I FN:s konvention om mänskliga rättigheter heter det "lika i värde och rättigheter".

Men, om jag ska vara uppriktig så förstår jag inte riktigt vad den goda moderaten egentligen är ute efter? Kanske kan det här citatet förklara en del: - "En chef som tjänar hundra gånger mer än en vanlig arbetare har med marknadens logik ett hundra gånger större värde och ska använda sin tid för att leda företag och inte odla biodynamiska morötter." Går det verkligen att mäta människors värde efter hur mycket pengar man tjänar? Har verkligen slipsnissen som handlar med aktiederivat och tjänar tusen gånger mer än undersköterskan på akutmottagningen ett värde som är just tusen gånger mer än just undersköterskan? Har inte Anne-Marie Pålsson halkat ut ordentligt på hal is när han börjar fundera över människors värde i förhållande till hur mycket dom tjänar?

Nä, Alla människor har lika stort värde! Det innebär inte, som den gamla moderaten påpekar, att alla har rätt till allt. Det är det ingen som hävdar heller. Men, du har inte ett större värde bara för att du tjänar mer pengar, har en större förmögenhet, har en titel som greve eller hertig, är av kunglig släkt, har en mastersexamen i nationalekonomi eller på något annat sätt inbillar dig att du är värd mer.

Alla människor är lika mycket värda


Jag tror jag fortsätter att säga att alla är lika mycket värda.

Inga kommentarer: