torsdag 20 september 2018

En frågeställning

» Vem kan man lita på?

Det här är en klassiker inom den svenska musikhistorien. Hoola Bandoolas klassiker Vem kan man lita på från 1972 är väl en låt som inte förlorat sin aktualitet. Mikael Wiehes text är fortfarande lika aktuell. Det är helt säkert ett spår som kommer att spelas mycket mer när Sverigedumokraterna får makt över Public service och skriver in kravet att minst 50% av den musik som spelas ska vara svensk. Ropen skalla, mer Hoola Bandoola till alla! Då slipper vi lyssna på så mycket Chopin, Mozart och Beethoven för att inte tala om Duke Ellington, Aretha Franklin och Plácido Domingo eller vad dom nu heter alla dessa hemska kulturimporter.

Björn Wahlroos
¤ A.   Jag hade mer rätt än vad jag trodde när jag för ett par dagar sedan drog paralleller mellan penningtvättskandalen i Danske Bank - "En av de största i världen i modern tid" - och moralen hos Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos. Penningtvättskandalen har utspelats i Danske Banks filial i Estland. En filial som Danske Bank köpte 2007 från den finska bankkoncernen Sampo bank. Känner ni igen det namnet - Sampo bank? Det är genom sin makt i just finska Sampo som Björn Wahlroos dominerar i skattesmitarbanken Nordea. Redan 2007 sedan Danske Bank köpt den estländska bankfilialen från Sampo Bank varnade visselblåsare om penningtvätten. Nu har än så länge bland annat VD:n Thomas Borgen tvingats avgå från Danske Bank. År 2007 när affären gjordes var Björn Wahlroos ordförande för säljande Sampo bank, penningtvätten av svarta pengar från Ryssland inleddes alltså under tiden Björn Wahlroos var ansvarig. - "Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det." Men, som Birgitta Forsberg konstaterar i sin kommentar i Svenska Dagbladet om Björn Wahlroos: - "Bekvämt nog duckar den annars så frispråkige "Nalle" nu."

¤ B.   Asylsökande i Sverige får anvisat en jurist som ska företräda honom eller henne och guida genom de juridiska labyrinterna. En nog så viktig uppgift för att den som är asylsökande inte ska bli helt bortkollrad. Dessa biträden fyller alltså en viktig funktion. Sedan är det väl så att engagemanget kan variera bland biträdena. Men det är ju viktigt att den som ska biträda någon inte kan misstänkas ha någon annan agenda. Man måste kunna lita på att biträdet gör sitt jobb! När jag därför ser att Migrationsverket använder partiet Alternativ för Sveriges partisekreterare som biträde till flyktingar så blir jag misstänksam. AfS är alltså en parti bestående av främst uteslutna och utslängda sverigedumokrater. Personer som visat sig vara för rasistiska, för insyltade i nazismen osv till och med för Sverigedumokraterna. Partiets partisekreterare Jessica Ohlsson har utnyttjats av Migrationsverket som ombud för minst 27 ensamkommande flyktingar. Hur skicklig har hon varit på att skilja sin politiska åsikt om flyktingmottagande med sitt uppdrag som biträde? Jag tar för givet att de asylsökande som fått avslag med Jessica Ohlsson som biträde får en ny chans. Alternativ för Sverige fick i valet 20.290 röster vilket är lite drygt 3 promille av svenskarna!

¤ C.   Att ha gott om slantar ger ett stort ansvar för hur man använder alla sina resurser. Den japanske milliardären Yusaku Maezawa ska använda en del av sina miljarder till att åka månen runt med SpaceX rymdraket. Onekligen väl värda pengar! Jag för min del tycker att Yusaku Maezawa kan stanna på månen. För övrigt tycker jag att magasinet Illustrerad Vetenskap ska skicka sina skribenter på en svenskkurs. Det heter miljardär på svenska, inte milliardär!

¤ D.   Se'n finns det dom som verkligen inte vill ta sitt ansvar. Vi som läser nöjessladder kan konstatera att den s.k. Hollywood-frun Gunilla Persson dömts att betala tillbaka bidrag till Försäkringskassan som hon plockat ut felaktigt. Det handlar om att ha lurats med vilken inkomst hon haft och uttag av t.ex. Föräldrapenning och Barnbidrag utan att vara bosatt i Sverige. Totalt ska Gunilla Persson betala tillbaka sammanlagt 377.000 kronor. Men Gunilla vägrar naturligtvis att betala. Det var inte så länge sedan polisen i USA plockade in henne för stöld i en affär. Fast hon var naturligtvis helt oskyldig - hävdade hon. En sökning på Gunilla Persson ger så många icke-nyhet träffar att man förundras över att det funnits något att skriva. Vart är vår värld på väg när "seriösa" tidningar kan ägna så mycket utrymme åt knäppgökar.

Inga kommentarer: