måndag 12 oktober 2015

Civilkuragets dag

» Kan man lita på det

Jan Björklund - i skägg
Jag såg på TV:n i går att Skoltalibanen Jan Björklund tyckte att Stefan Löfven skulle dumpa Miljöpartiet och istället skrapa ihop en överenskommelse med några av de Borgerliga högerpartierna. Jag gissar att Folkpartiet var tänkta att vara ett av dessa. Jag reagerade dock på att han hävdade att "flera av Allianspartierna" i många frågor hade samma syn på saken som Socialdemokraterna. Observera att han alltså sade "Flera av", inte "Allianspartierna". Närmare ett erkännande att dom inom den tidigare så kallade "Högeralliansen" inte längre är eniga kan man inte komma. Vi kan för övrigt konstatera att folkpartiklarna upptäckt att det inte finns många folk kvar i partier så det är lika bra att byta namn. På kommande partistämma är det därför tänkt att man ska byta till Liberalerna - eller något sådant. Själv är jag tveksam om det är så lämpligt för Stefan Löfven att göra nya överenskommelser med de Borgerliga högerpartierna. Dom håller inte vad dom kommit överens om utan bryter överenskommelser som det passar dom. För övrigt får jag hoppas att Stefan Löfven fortsätter att låta Miljöpartiet och Vänsterpartiet fortsätta att rädda honom från att förvandla det en gång så stolta Arbetarpartiet Socialdemokraterna till ett Mittenparti som alla dom andra.

» Längst ut till höger?

Med Ebba och Kd till höger
I lördags kunde jag ju notera att den förra partiledaren Göran Hägglund inte var så förtjust i den nya högervridning som Kristdemokraternas nya ordförande Ebba Busch Thor styr in partiet på. Hon har ju bland annat deklarerat att Kristdemokraterna skall vara det mest högerinriktade partiet inom det Borgerliga högerblocket. Göran Hägglund gjorde i varje fall försök att hålla Kristdemokraterna i mitten. Men, han är inte ensam om att reagera på partiets högerstyrning. I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet förklarar nu partiets affischnamn Peter Althin att: - "KD är inte längre mitt parti"! Advokaten Peter Althin som gick med i Kristdemokraterna för 20 år sedan och som representerat partiet i Riksdagen under 6 år, 2002-2007, har nu bestämt sig för att lämna partiet. - "Jag hör inte hemma i det högerparti som den nya partiledaren har ambitionen att forma partiet till"! Det ska bli spännande att se om Ebba Busch Thors fjäsk för Sverigedemokrater och mer högerinriktade Moderater ska locka till sig fler sådana supportrar än mer mittenbetonade väljare som tar avstånd från högervridningen. Kan man hoppas att ett högervridet Kd lett av en intetsägande Ebba Busch Thor har gjort sitt i den svenska politiken?

» Stäng av mobilen

Lägg undan mobilen
Jag har nämnt det flera gånger här på Sven Tycker, att den lagstiftning som vi till slut fick mot mobilpratande i bilen blev alldeles för urvattnad. Egentligen är det väl ganska självklart att kör man bil, så kör man bil. Man sitter inte och babblar i en mobiltelefon. I många länder är det absolut förbjudet att hålla i en mobiltelefon medan man kör. Men icke så i Sverige! Det har gjort att i stort sett ingen döms för mobilpratandet. Men nu läser jag om en som faktiskt dömts. Den här damen var så korkade att hon medan hon var upptagen av mobilsnackande höll på att krocka med en MC-polis i en rondell. Det blev 1500 kronor i böter och indraget körkort i två månader. Det hjälpte inte att hon tyckte hon behövde bilen för att skjutsa sina barn. Själv tycker jag att det var alldeles för milt. Dra in körkortet på en lång period och kräv sedan nytt körkortsprov innan körkortet lämnas åter. Låt bli mobilen!

Inga kommentarer: