fredag 30 oktober 2015

Dagens tankar

» Vad är mest ordningsstörande?

De Nya Gammelmoderaterna beslutade ju på sin riksstämma nyligen att man vill arbeta för att införa en möjlighet för kommunerna att besluta om lokala förbud mot tiggeri på speciella platser där det upplevs som att den allmänna ordningen störs. I mina lokala TV-nyheter i går såg jag med anledning av detta Moderaternas vice partiordförande (och deras starke man i Helsingborg) uttala sig om detta.

Helsingborgs stad
- "Det är viktigt att en kommun ska kunna fatta beslut om tiggeriet är ordningsstörande" säger Peter Danielsson.

Han ger exempel på sådana platser som Knutpunkten (som är Helsingborgs kombinerade Centralstation, Färjeterminal och Busstation) och andra järnvägsstationer. Andra platser som nämnts är utanför affärer och på Kullagatan (som är Helsingborgs stora gågata). Däremot har jag aldrig riktigt förstått vad man från Moderaterna menar med "ordningsstörande". Handlar det om att tiggarna är otrevliga och stör förbipasserande? Eller är det så att det är så många som stannar upp och skänker en slant att det blir trafikstockning? Eller kanske menar man att tiggarna genom att antasta förbipasserande skapar ett irritationsmoment? Eller är det så enkelt som att förbipasserande tycker att det är så pinsamt att ett samhälle är så skapat att vissa ser som enda utvägen att tigga om pengar, och att dom ser det som ett ordningsproblem? Jag ska vara uppriktig, men jag har inte riktigt förstått vad som är ordningsstörande med en person som sitter i ett hörn med en kopp framför sig. Mer ordningsstörande än den försynta tiggaren i ett hörn är tillfälliga stånd som sätts upp av telebolag mitt på gågatan och vars försäljare hela tiden attackerar förbipasserande med en fråga om: - "Vilket telebolag har du?" Eller kanske försäljarna av kosttillskott som ställt upp ett litet bord mitt i stora salen på Knutpunkten och erbjuder smakprov. Eller kanske det stora bageriet som ställt upp sitt stånd utanför livsmedelsbutiken och erbjuder smakprov med: - "Ska du inte smaka?" Eller Livets Ord som står och delar ut flygblad. Eller... Alla dom här är mer "ordningsstörande" än den försynta tiggaren sittande i en hörna. Eller Moderaterna menar att man från och med nu ska arbeta för att förbjuda alla dessa olika sorters tillfälliga stånd också? För moderaterna menar väl inte att det "ordningsstörande" egentligen inte handlar om att det stör ordningen utan om att det är just romer från ett annat land som påminner Moderaterna om att vår värld fortfarande är ett rasistiskt klassamhälle? Även inom EU! Nu är det lyckligtvis så att det inte finns något stöd för dumheterna från några andra än från rasisterna inom Sverigedemokraterna. Och det kanske förklarar lite till!

» Ett klargörande

I min grannkommun Klippan har samtliga politiska partier i kommunfullmäktige gjort ett gemensamt uttalande mot rasism. På kommunfullmäktiges oktobermöte gjordes ett gemensamt uttalande som fördömer de mörka krafterna mot flyktingar. Men, det här var en något felaktig inledning. Det var INTE samtliga partier i kommunfullmäktige som ställde sig bakom uttalandet. Ett parti, gissa vilket, vägrade med den här motiveringen.

Klippans kommun
- "Skulle vara som att byta ideologi."

Jag gissar att ni redan gissat vilka det var som inte ville byta ideologi och uttala sig mot rasism. Sverigedemokraterna! Klippans kommun är en av många kommuner i Sverige som drabbats av brandattentat mot bebodda flyktingboenden, planerade flyktingboenden eller helt enkelt byggnader som det ryktas om ska bli flyktingboende. Alla dessa terrorattentat utförda av den Sverigedemokratiska svansen har dock inte Sverigedemokraterna något som helst ansvar för. Hur Sverigedemokrater uttalar sig, att SD publicerar adresser till planerade flyktingboenden och liknande påverkar naturligtvis inte alls vad som sker. I måndags citerade jag ju en av dessa Sverigedumokrater som ständigt hetsar på mot invandringen, Kent Ekeroth. Ett annat sätt som denna man arbetar för sina mål på är att han hjälper till att finansiera den rasistiska sajten Avpixlat. Jag har "roat" mig med att på Avpixlat läsa hur dom behandlar det stora flyktingboende som öppnats i Ljungbyhed i Klippans kommun. Det är ju inte många rätt man fått ihop. Att läsa en del kommentarer förklarar ju också en del. Att detta är en Sverigedemokraterna mycket närstående sajt förstår man om man t.ex. tittar på annonserna. Någon kritik från SD:s ledning mot att en ledande SD:are som Kent Ekeroth hjälper till med finansieringen får man aldrig se. Överhuvudtaget får, av någon anledning, Kent Ekeroth aldrig kritik från SD:s ledning. Min gissning är att han har någon form av hållhake på ledningen så att man inte vågar.

Inga kommentarer: