torsdag 8 oktober 2015

Tänk först - handla sedan

» Missriktad omtanke

Cykla mera
Jag ser att socialdemokraten Catharina Bråkenhielm i Riksdagen motionerat om att det ska införas en lag som tvingar även vuxna att ha cykelhjälm på när dom cyklar. En motion, som i all sin välmening, kommer att få helt fel effekt. Det är möjligt att andelen cyklande vuxna som har hjälm på huvudet ökar. Men samtidigt är jag helt övertygad om att antalet cyklister rent allmänt kommer att minska. Dessutom måste jag säga att jag tycker att polisen har viktigare saker att göra än att jaga hjälmlösa cyklister. Alltså kommer många att fortsätta cykla utan hjälm medan andra helt enkelt inte kommer att cykla alls eftersom det blir för besvärligt. I så fall har vi faktiskt inte uppnått någonting. Snarast har det hela fått en negativ effekt.

Vi kan helt enkelt inte gardera oss mot allt. Kanske ska vi kräva hjälm även när man är ute och går? Att bilister och passagerare är fastspända räcker egentligen inte, även bilister och dess passagerare borde ha hjälm på huvudet? Det går helt enkelt inte att gardera sig för allt!

Jag cyklar mycket. Jag tillhör den här minoriteten som inte har någon bil. Alltså är det att gå, cykla eller kollektivtrafiken som gäller. Jag cyklar när jag ska iväg och handla. Jag cyklar till och från jobbet. Jag kan göra rena nöjesturer på cykeln. Om jag använder hjälm? Ja, ibland. Ska jag mitt i sommaren cykla 500 meter för att handla "mjölk och havregryn" så har jag nog oftast en hatt på huvudet. Ska jag mitt i vintern i snö och halka cykla mina 4 km till jobbet så har jag hjälm på huvudet. Det är helt enkelt en avvägning mellan väder, årstid, väglag och sträcka. Det är ingen fara för halka än här i Sydsverige, men jag har numera hjälmen på när jag cyklar till och från jobbet. Men inte för en kortare tur inom samhället. Snälla Catharina låt det vara så! Sakta men säkert kommer hjälmanvändningen att öka. Men, vi kommer inte ifrån att det finns cykelturer där nackdelarna med hjälm överväger framför fördelarna. Vi kan inte lagstifta om allt här i samhället.

» Panik i Kristdemokraterna

Ebba i kris
Jag ser på många håll (t.ex. Aftonbladet) att det börjar bli panik i Kristdemokraterna inför framtiden. Stödet för Kristdemokraterna ligger på krissiffror och uppenbart är att man inte ser nya partiledaren Ebba Busch Thor som något som ska höja stödet. Alltså är krafterna inom just Kristdemokraterna högst för att riva upp den s.k. Decemberöverenskommelsen. En överenskommelse som mycket förenklat innebär att man bland de etablerade partierna är överens om att det block som är störst ska ha möjlighet att få igenom sin statsbudget och driva landet. Tanken bakom överenskommelsen är den att en någorlunda konsekvent politik är bättre för samhället än kaos. För Kristdemokraterna har effekten blivit att man som minsta parti, och med en ny färglös partiledare utan något större stöd, helt försvunnit i debatten. Men, tror verkligen alla dessa "upproriska" kristdemokrater att väljarna kommer att belöna dom ifall den svenska rikspolitiken återvänder till kaos och oförutsägbarhet och sedan nyval? Det är nästan så att jag önskar att Lars Adaktusson stannat kvar på SVT och kommenterat svensk politik i en fingerad opartiskhet.

Inga kommentarer: