onsdag 14 oktober 2015

Vad är hon egentligen ute efter?

» Ebba Grön(göling)

Ebba Grön
Kristdemokraternas nyvalda partiordförande Ebba Busch Thor fortsätter att ge sina allianskollegor mer eller mindre hjärtsnörp. Medan partiledarna debatterade i Riksdagen ställde sig Ebba Grön utanför Riksdagshuset och gjorde ett utspel om en gemensam borgerlig högerbudget. Att Ebba Grön inte deltog i debatten inne i Riksdagshuset berodde på att hon helt enkelt inte är folkvald till riksdagen. Där fick Kd istället representeras av någon annan. Men, då blev det ju tyst runt Ebba så hon valde att göra ett eget utspel utanför. Av kommentarerna från folkpartiets Jan Björklund och moderaternas Anna Kinberg Batra var det initiativet inte populärt. - "Vi diskuterar den saken i tysthet tillsammans, inte på Twitter och i media" kan väl reaktionen något förenklat beskrivas som. Oron inom det borgerliga lägret sprider sig snabbt. - "Låt inte Ebba Grön skapa regeringskris" skriver borgerliga Expressens ledarredaktion. Detta medan Expressens trogna krönikör K-G Bergström skriver: - "Busch Thor har bidragit till förvirring som ingen annan". Gladast verkar Stefan Löfven vara som nog bara har att sätta sig ner och luta sig tillbaka medan man från det borgerliga högerlägret så smått börjar kasta pajer på varandra. Även inom Kristdemokraterna sprider sig oron allt mer. Jag har redan kunnat konstatera att Peter Althin valt att lämna partiet. Även förre partiledaren Göran Hägglund har tappat hakan några gånger. I dag är det bland annat den gamle KD-toppen Anders Sellström som förvånat utbrister: - "Undrar vad som händer". Jag vet faktiskt fortfarande inte riktigt om hennes utrensningar inom den kristdemokratiska toppen, hennes högervridning av partiet och hennes utspel som får hennes borgerliga kollegor att tappa hakan beror på oerfarenhet och okunnighet eller om det är en medveten strategi för att vrida Kd rejält åt höger och samtidigt få publicitet enligt mottot att "all publicitet är god publicitet". Hur som helst kan vi konstatera att ännu ett steg åt höger fortsätter Sverigedemokraterna att uppträda som de rena pajasar som dom är. En dag måste väl ändå hela svenska folket inse detta. Något som ju trots allt en majoritet redan inser. För övrigt tar jag bort all min tidigare kritik av Jan Björklunds nya skägg. Det är i varje fall bättre en Jimmie Åkessons försök att se vuxen ut. Han misslyckas!

Kapitalistpyramid
» Växande klyftor

De som läser det här blir nog inte förvånade när jag berättar att klyftorna ökar i vår värld. De som har får ännu mer. Finanskoncernen Credit Suisse släpper regelbundet en rapport över hur det ser ut med förmögenheterna på vår planet. Årets rapport med namnet Global Wealth in 2015: Underlying Trends Remain Positive visar på både positiva utvecklingar och motsatsen. Rapporten visar bland annat att klyftorna i vår värld ökar. I dag äger 1% av världens befolkning hälften av alla tillgångar. Samtidigt som 10% av världens befolkning nu äger 87,7% av den totala förmögenheten på planeten.

Vi kan av rapporten också utläsa att svensken kommer på sjätte plats i världen när det gäller förmögenhet. Efter Schweiz (4 miljoner kronor/innevånare) följer Nya Zeeland, Australien, USA, Norge och på sjätte plats alltså Sverige där vi i genomsnitt äger 2,53 miljoner kronor/innevånare. Det ska påpekas att i det beloppet ingår inte bara vad som ligger på bankkontot utan också t.ex. fastigheter och pensionssparande. Det kan till det läggas att hälften av vår jords innevånare har en förmögenhet som ligger på under 26.078 kronor. Antalet direkt fattiga minskar, men klyftorna ökar eftersom de riktigt rika visar en girighet som är direkt exceptionell och ständigt sätter nya rekord.

Fast det finns de som egentligen tycker att klyftorna ska öka. I går berättade jag ju lite om hur en del näringslivshöjdare plockar ut fantasisummor i löner och ersättningar. Det handlar inte om att dom "behöver" pengarna eller ens kan använda pengarna. Det handlar uteslutande om att ha högst siffror och flest nollor i lönekuvertet. Framgång räknas i slantar, inte i vad man uppnår och vad man presterar. Inte vad man lämnar efter sig. Det handlar om att i ren girighet suga ut så många miljoner som möjligt. Av denna anledning är det därför spännande att läsa när Näringslivets egna megafoner ska kommentera den här typen av frågor. Huvudledaren i Dagens Industri har därför fått rubriken "Höj styrelsearvodet när kraven ökar". Det handlar alltså om gårdagens Ingrid Bonde och hennes många miljoner från olika håll. DI:s Lotta Engzell-Larsson verkar dock inte tycka att Ingrid Bonde (och hennes kollegor) plockar ut för mycket slantar. Snarare verkar hon tycka att dom borde tjäna ännu mer!

Inga kommentarer: