fredag 16 oktober 2015

Funderingar

» Svensk politik

Vänsterpartiet
Alla riksdagspartierna med någon vilja att lösa situationen med den stora mängden flyktingar (dvs alla förutom Sverigedemokraterna) träffades i dag för diskussioner. Av kommentarerna efter mötet, från alla parter, så var det uppenbarligen konstruktiva och meningsfulla diskussioner där alla parter hade konkreta förslag. Och naturligtvis är det så att man måste kompromissa från alla parter för att det ska fungera. Men uppenbarligen vill man från den Borgerliga högerkvartetten inte ha med partier i förhandlingarna som tycker annorlunda än vad dom själva tycker. Först och främst vill man tydligen att Vänsterpartiet ska lämnas utanför. - "V är inte ett seriöst parti" är motiveringen. Och detta är ju verkligen en spännande synpunkt. Tycker verkligen Jan, Annie och Anna att de nya Kristdemokraterna under Ebba Busch Thor är ett mer seriöst parti än Vänsterpartiet under Jonas Sjöstedt? Helt nyligen valde Kristdemokraterna att efter 9 månader ensidigt bryta en överenskommelse som skulle hålla i 8 år! Vem vågar i fortsättningen göra en överenskommelse med Kristdemokraterna? Dom är ju inte att lita på - dom är inte seriösa.

Kristdemokraterna
Jag ser att de nya Kristdemokraterna istället gärna vill samarbeta med ett verkligen oseriöst parti. Enligt en undersökning som Sifo gjort så utmärker sig Kristdemokraterna när det gäller att samarbeta med Sverigedemokraterna. Medan 14-18% av V-, Mp- och S-väljare tycker att man ska ha samarbete med Sverigedemokraterna tycker 70% av Kd-väljarna det samma. Även bland M- och Fp-väljare finns det en majoritet på 50-51%. Undantaget är C-väljarna där "bara" 31% accepterar Sd-samarbete. Det ska påpekas att stödet för ett sådant samarbete har minskat sedan tidigare undersökning.

Moderaterna
I dagarna har Moderaterna sin partistämma. Och det är uppenbart att partiet på allvar nu håller på att dumpa och slopa Fredrik Reinfeldts "Nya" Moderaterna. Det är en återgång till det mer traditionella högerpartiet. Mest uppmärksammat i dag är partiledningens förlust när det galler LAS (Lagen om anställningsskydd). Nu ska det bli mer fritt fram för arbetsgivaren att dumpa fritt bland personalen och utnyttja de anställda som dom behagar. Lyckligtvis lär väl partiledningen vinna en del omröstningar också. Vi får väl i varje fall hoppas att partistämman röstar ner motionen om att Sverige ska återuppta kärnvapenprogrammet!

Inga kommentarer: