tisdag 13 oktober 2015

Död och girighet

» Krigens offer

Skrota militären
Den 17 juli förra året sköts ett Malaysiskt flygplan (MH17) ner över östra Ukraina. Planet hade träffats av en luftvärnsrobot som avfyrats från marken och planet störtade. Samtliga 298 ombord dog omedelbart. Men vem var skyldig? Enligt en lång utredning har nu den nederländska haverikommissionen kommit med sin rapport. Att det var Nederländerna som ansvarade för utredningen beror på att de flesta passagerarna var holländare då flyget gick från Amsterdam till Kuala Lumpur. Man har nu konstaterat att det var en rysktillverkad BUK-robot som sköt ner flygplanet. Tyvärr avslöjar det inte vem som var skyldig. Om nu någon egentligen är direkt skyldig. Snarast handlar det nog om att någon sköt ner planet av misstag i tron att det var något mer militärt. Vad man verkligen kan ifrågasätta är det faktum att det tillåts civil flygtrafik rakt över ett krigsområde. Och detta är något som den holländska haverikommissionen kritiserar. Men, det är tydligen inte ovanligt. Snarare är det tydligen ovanligt att man stoppar den civila flygtrafiken. Jakten på minuterna är viktigare än säkerheten.

Den ryska tillverkaren, Almaz-Antey, av den aktuella robottypen var mycket snabba med att påpeka att tillverkningen av den aktuella robottypen slutade 1999. Ryssland har deklarerat att de ryskvänliga rebellerna i östra Ukraina har inte tillgång till den aktuella roboten. Än så länge har det inte kommit något beskyllning om att Ukraina köpte in den aktuella typen från Ryssland på den tiden man var goda vänner. I korthet kan man säga att krig inte löser problem - det bara skapar problem, och att utredningen egentligen inte klargjort någonting.

» Girighetens ansikte del 47

Girighet
Men jämna mellanrum avslöjas hur girigheten bland näringslivets företrädare frodas. Dagens girigbuk i media är väl Vattenfalls vice VD Ingrid Bonde. För heltidsjobbet som vice VD (och Finanschef) får hon en lön på 7,1 miljoner kronor. En summa som jag själv jobbar lite drygt 20 år för att få ihop till. Men, hon jobbar nog lite övertid ibland också. Och jag misstänker att det handlar om både att ta jobbet med hem och OB utan att detta heller betalas extra. Det intressanta i kråksången är att hon har lite andra uppdrag också. Hon är ordförande i ett litet finansbolag som heter Hoist Finance också. För detta får hon ytterligare 2,1 miljoner. Dvs 7 årslöner för mig. Och sedan har hon lite ytterligare uppdrag. Men Vattenfall tycker inte att det hela är något att bry sig om. Men nu börjar i varje fall en av Hoist Finance huvudägare, Swedbank, att fundera. För en tid sedan gjorde SvD en kartläggning som visade att av 28 börsbolag med ett börsvärde mellan 3-7 miljarder så var det bara 3 som betalade mer än 1 miljon till ordföranden. Hoist Finance med 2,1 miljoner till Ingrid Bonde var det ena. Richard Pym får 1,1 miljoner för styrelseskapet i finanskoncernen Nordax. Och sedan Lena Adler som är arbetande ordförande i Collector och får 2,6 miljoner för detta. Att vara arbetande ordförande innebär att man inte bara är ordförande utan också att man är anställd i företaget och jobbar där. 2,1 miljoner ska jämföras med att Jacob Wallenberg får 2,2 miljoner som ordförande för Investor. Sverker Martin-Löf får 2 miljoner för Industrivärden. Ronnie Leten får 1,9 miljoner för Electrolux. Leif Johansson som får 4 miljoner för Ericsson. Själv jobbar jag heltid och får nog ihop en miljon på 3 år om jag räknar med OB och övertid.

Girighet
Sedan finns det dom som tycker synd om dessa girigbukar och tycker att dom får betala allt för mycket skatt. Mitt förslag är att 90 % av allt över 500.000 i årsinkomst går till skatt. Dom kan inte hinna använda alla dessa pengar utan dom kan komma till bättre användning som löner till lärare i skolan, sjuksköterskor på sjukhuset, till förskollärare i förskolan eller varför inte städerskan på sjukhemmet. Sedan tycker jag verkligen synd om den familj som dessa girigbukar har. Om dom gör skäl för dessa fantasilöner och dessutom hinner med att göra skäl för alla extrauppdragen så kan dom ju aldrig hinna träffa familjen. Fast dom har kanske ingen familj och kompenserar detta med att jobba ihjäl sig. För det måste dom ju göra om dom ska vara värda dessa fantasisummor.

Beskatta girigbukarna rejält!

Inga kommentarer: