onsdag 19 juni 2013

Heja Kommunal

Kommunalarbetarna
Strejk: Det har utbrutit strejk bland bussförare inom kollektivtrafiken i bland annat Stockholm. Detta har inneburit fullt pådrag från Stockholmsmedia, dvs det som ofta kallas för Riksmedia. Vad det bland annat handlar om är att Facket (dvs i detta fallet Kommunal) vill ha stopp för möjligheterna för arbetsgivarna att rensa ut misshaglig personal varje gång anbudsgivningen gör att en ny entreprenör ska sköta trafiken. Kommunal anser att den som tar över trafiken också tar över personalen. Vill man göra sig av med personal får det finnas sakliga skäl till detta. T.ex. övertalighet eller att man grovt missköter jobbet. Det räcker inte med att man är fackligt aktiv, Skyddsombud, frispråkig med kritik av missförhållanden eller blivit sjuk. Men det tycker arbetsgivaren är ett rimligt system. Varje gång en ny entreprenör vinner en upphandling ska dessa ha rätt att rensa i personalstyrkan. Mitt stöd är hos personalen. Men det finns de som har en mer humoristisk syn på det hela. Pajasarna i Fria Moderata Studentförbundet verkar tro att det är Maffian och Jimmy Hoffa som styr Kommunal. Kan det finnas något samband mellan Pajasarna hos Moderaterna och det faktum att FBI tydligen håller på att gräva efter Jimmy Hoffa just nu? Men som Moderater är det inte förvånande att man tycker att personal ska stå med mössan i händerna och buga när arbetsgivaren tycker till. Heja Kommunal!

Mer om lika inför lagen: Det har varit spännande att läsa debatten bland jurister till att Polisen valt att ge rapporteftergift till Madeleine Bernadotte för att hon tror sig ha rätt att köra som hon vill i trafiken för att hon är dotter till Hans Kungliga Höghet. Min slutsats, att vi inte är lika inför lagen, står fast.

Nordea ingen statlig bank: Det brukar ju ibland sägas att Nordea är en statlig bank. Men så är det knappast tidigare och ännu mindre i dag. Svenska folket ägde tidigare 13,4% av aktierna (man var inte ens största ägare utan det är ett finskt försäkringsbolag). Och man har nu under natten sålt nästan hälften av de aktier som fanns kvar, och i dag äger svenska folket 7% av aktierna. Med tanke på hur man utnyttjat sitt ägande (dvs inte alls) kanske det är lika så bra? Läs här bland annat.

Om de ökade klyftorna: De båda Folkpartisterna Erik Ullenhag och Carl B Hamilton ger sig inte. I ett nytt debattinlägg med rubriken "Klyftorna i Sverige har inte ökat under dagens regering" envisas man med att blunda för verkligheten. Dom är faktiskt riktigt roliga. Kanske ska dom byta glasögon som min dotter gör?

För övrigt är det i dag exakt ett år sedan Julian Assange kände sig tvingad att ta sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London. Allt för att slippa bli utlämnad till Sverige. Om han har gjort sig skyldig till de sexualbrott som han anklagas för så ska han naturligtvis dömas för detta. Däremot tror jag faktiskt att hans uppgivna rädsla för att utlämnas till USA om han utlämnas till Sverige inte är helt ogrundad. Den svenska underdånigheten inför Washington är ibland ganska pinsam. Hela affären döljer ett antal frågetecken. Varför ville man inte förhöra honom när han var kvar i Sverige och erbjöd sig att komma för förhör? Varför kan inte åklagaren åka till London och förhöra honom? I så fall är ju huvudproblemet löst! Har Julian Assange gjort sig skyldig till våldtäkt ska han i finkaburen i Sverige för detta. Se till att utreda den frågan utan prestige!

Inga kommentarer: