lördag 8 juni 2013

Den kungliga sängkammaren

Inte helt 100
Dagens pseudonyhet: Det har varit bröllop i dag. Och det har dominerat media totalt. Men historikern Herman Lindqvist, som egentligen är en ganska troende monarkist, verkar trots detta ha gett upp. Under rubriken Bröllopet försvagar monarkin skriver den gode Herman faktiskt en hel del sanningar. Och jag vill speciellt citera de här raderna: - "Till slut är det alltfler som kommer att ställa sig frågan: Vad är det här? Vad håller vi på med? Varför ska vi stå och buga för den här privilegierade familjen med allt mindre kungligt blod i ådrorna. Är det inte dags att vi själva, i demokratiska val, får bestämma vem som ska vara vår statschef? Någon som väljs för andra meriter än att han råkar vara avlad i en kunglig sängkammare. Och det är ju verkligen intressanta frågor. Hermans råd till Knugahuset är att Knugen ska abdikera så att Victoria kan få träda till. Herman tror att i annat fall kan politikerna våga ställa sig den här frågan inom 10 år. Om Vickan istället får ta över så tar det kanske 30 år istället. Hur som helst vill jag trots detta gratta Madde som fått sin brittisk/amerikanska börsnisse och nu kan återvända till USA och försöka leva ett rikemansliv utanför medias ständiga bevakning. Lycka till! Själv kan vi hoppas att politikerna snart vågar ställa frågan om det verkligen är passande för en etablerad demokrati att statschefen måste "vara avlad i en kunglig sängkammare". Medlemskapet i Republikanska Föreningen kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Ökad politisering: Irene Wennemo fick som uppdrag att vara sekreterare i den utredning som ska göras om Socialförsäkringen. Inte som politiker utan som tjänsteman. Men nu har Irene nominerats till ordförande för det Socialdemokratiska kvinnoförbundet (en av sju som nominerats). Och då kan hon tydligen inte jobba som sekreterare för en statlig utredning. Uppenbarligen är vår Moderata Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson rädd för att hon som sekreterare ska styra utredningen åt fel håll. Hon har nu uppmanats att säga upp sig. Det ryktas även om att en av blomvattnerskorna på Socialdepartementet ska sägas upp sedan hon berättat att kanske ska rösta på Vänsterpartiet vid nästa val. Läs Aftonbladet och Aftonbladet. Och även Dagens Nyheter och Dagens Nyheter.

Dagens väljarundersökning: Förlåt, men jag kan inte låta bli. Jag måste kommentera nästa väljarundersökning. I dag är det dags för Expressen, som låter Demoskop göra undersökningarna, att publicera sin undersökning. Enligt denna går alla tre Rödgröna partier fram medan Moderaterna är den stora förloraren. Även M:s tre röstboskap har marginella ökningar medan Sverigedemokraterna har en marginell minskning. Totalt får de tre Rödgröna partierna 50,8% (+3,4) medan Högeralliansen skrapar ihop 38,8% (-2,0). Eftersom både Centern och Kristdemokraterna skulle åkt ut blir det totala underlaget till Riksdagen 32,3% för det som i dag går under namnet Högeralliansen. Detta innebär att i en Riksdag med dessa siffror skulle Socialdemokraterna ensamma med 33,5% (+0.6) bli större än hela Högeralliansen där Moderaterna får 26,6% (-2,5) och Folkpartiet får 5,7% (+0,2). Centern ligger på 3,4% (+0,1) och Kristdemokraterna får 3,1% (+0,2) och åker alltså båda ut om dom inte skulle få stödröster från Moderata väljare. Dessa båda partier är alltså nästan exakt lika stora tillsammans som Vänsterpartiet 6,4% (+1,1) medan Miljöpartiet får 10,9% (+1,7) och befäster sin ställning som tredje största parti. Sverigedemokraterna får 9,6% (-0,3). I korthet alltså en klar Rödgrön majoritet i Riksdagen. Centern och Kristdemokraterna åker ut. Socialdemokraterna är ensamma större än hela Högeralliansen. Miljöpartiet tredje största parti. Vänsterpartiet större än Folkpartiet och större än Centern och Kristdemokraterna tillsammans.

Inga kommentarer: