söndag 30 juni 2013

Dagens väljarundersökning: Ja, det är egentligen ingen ny väljarundersökning utan Dagens Eko som låter Novus göra en sammanvägning av ett antal undersökningar. Och det gör ju underlaget större och dessutom minskar man ner olika felkällors betydelse. Den enda större förändringen är Moderaternas 27,1% (-1,2). De största ökningarna är Kristdemokraterna som kravlar sig över spärren till 4,1% (+0,7) och Miljöpartiet som hoppar upp till 10,3% (+0,5). För övrigt ligger tyvärr Sverigedemokraterna kvar på fjärde plats med 8,0% (+0,1) och Vänsterpartiet ligger stilla på 6,6% (0) vilket alltså gör dom större än alla de tre Moderata röstboskapen. Folkpartiet ligger stilla på 6,0% (0) och Centerpartiet är kvar under spärren på 3,9% (+0,2). Det här skulle innebära att de Rödgröna får en rejäl majoritet i Riksdagen. De tre Högerallianspartier som återstår i Riksdagen får sammanlagt 37,1%. S + V får mer, 39,4%, S + Mp får 44,1% och S + V + Mp får 50,4%. Det ser bra ut!

Blockpolitikens död: Enligt en undersökning som gjorts av Ipsos för Dagens Nyheter så verkar vi svenskar ha tröttnat på blockpolitiken. En knapp majoritet av Högeralliansväljarna (49% mot 43%) tycker att de politiska partierna ska gå till val med ett gemensamt valprogram medan en mycket stor andel av de Borgerliga väljarna faktiskt tycker att partierna ska gå till val med egna självständiga program och sedan efter valet kompromissa ihop en regering. Av de Rödgröna väljarna är majoriteten för just dessa självständiga partier mycket stor (63% mot 24%). Det är alltså bara en liten grupp som tycker att blocken ska formera sig INNAN valet. Sammanlagt tycker en majoritet, 53% av väljarna, att partierna ska gå till val som enskilda partier medan bara 33% av väljarna vill att blocken ska gå ihop redan innan valet och ha en gemensam valplattform. En undersökning som måste vara ett stort bakslag för Fredrik Reinfeldt som tänkt göra detta till en stor valfråga. Motståndet är istället stort mot den gemensamma valplattformen, både bland väljare och partier. Många Centerpartister, Kristdemokrater och Folkpartister tror nog också att deras chans att rädda sin existens hänger på att dom tillåts gå till val som egna partier och inte bara som röstboskap till Moderaterna. Och på den Rödgröna sidan är nog inte heller intresset så stort. Kompromisserna får göras efter valet när vi vet styrkeförhållandena. Och det är faktiskt ett korrekt resonemang.

Minskat förtroende för Fredde: Enligt en undersökning som Aftonbladet låtit United Minds göra är det nu lika många (36%) som vill ha Fredrik Reinfeldt som statsminister och som vill ha Stefan Löfven som statsminister. Och det är faktiskt ett ras för Fredrik Reinfeldt. Bland männen leder Fredrik Reinfeldt, men bland kvinnorna leder Stefan Löfven. Bland ungdomar leder Stefan Löfven och bland pensionärer leder Fredrik Reinfeldt. Bland oss i mitten är det jämna puckar.

För övrigt har nu jippot i Almedalen inletts. Jag undrar om Olof Palme när han en gång höll ett oplanerat tal från ett lastbilsflak under sin semester visste vad han satte igång. Och om han verkligen hade hållit talet om han vetat vad det skulle resultera i.

USA:s spionageskandal: Enligt nya avslöjanden som härstammar från Edward Snowden så har USA:s spionage och avlyssning inte bara handlat om att jaga terrorister. Man har t.ex. också avlyssnat EU:s kontor i Washington och i Bryssel. Och tidigare har det avslöjats hur Storbritannien avlyssnat flera diplomater och statsöverhuvuden (t.ex. Sydafrikas) inför större möten. Jag förstår att USA vill lägga sina vantar på Edward Snowden så fort som möjligt. Men stödet för den amerikanska hållningen måste vara krympande, om det nu har funnits något stöd utanför USA. Läs i Aftonbladet, i Dagens Nyheter och hos Sveriges Radio. Jag börjar förstå folkpartisten som tycker att Sverige ska erbjuda Edward Snowden asyl. Bra idé, och särdeles bra för att komma från en folkpartist! USA borde skämmas öronen av sig och Barack Obama borde dra en säck över huvudet och ställa sig i skamvrån.

Inga kommentarer: