måndag 24 juni 2013

Jag älskar Skåne

Skåne
Sjukvårdskrisen: I fredags tyckte jag till om det upprop för en bättre sjukvård som spreds bland Sveriges läkarkår och som på mindre än ett dygn fick kring 3.000 underskrifter och som några dagar senare passerade 6.000 underskrifter. Ansvarig minister skickade omedelbart ut sin pressekreterare Johan Ingerö att kommentera protesterna med värderingen "komplett nonsens". Och det vet vi ju alla att det inte är någon kris inom svensk sjukvård. Det är bara en massa bortskämda läkare som gnäller. Det är ingen som hamnat på överbelagda sjukhusavdelningar. Som legat i korridoren på akuten ett halvt dygn. Jag tillbringade nyligen cirka 6 timmar på akuten i Helsingborg med en boende från min arbetsplats liggande på en säng. En säng placerad tillsammans med ett par andra sängar i ett utrymme i korridoren avskärmat med draperier. Den man som låg ensam under en filt i en av de andra sängarna när vi kom låg kvar på samma säng, under samma filt när vi fick åka tillbaka. Aftonbladet påminner om krisen på Skånes Universitetssjukhus där det rått anställningsstopp under lång tid. Där man nu måste tvångskommendera in personal under sommaren eftersom det inte finns tillräckligt med personal. Minst 5 dödsfall på SUS beror på platsbrist och underbemanning. Skåne är i dag ett av de områden i Europa som har det minsta antalet sjukhussängar per innevånare. Skånes Universitetssjukhus är en administrativ koloss skapad genom att slå ihop Malmö Allmänna sjukhus och Lunds Universitetssjukhus. En koloss där pengarna inte räcker till. I Skåne (som styrs av en femklöver bestående av M + Fp + C + Kd + Mp) gäller målet "lägst skatt i Sverige" över allt annat. Flera partier i femklövern har lagt fram krav på att skatten måste höjas. Miljöpartiet har under bordet framfört att dom säger upp samarbetet om inte skatten höjs så att sjukvården får tillräckligt med pengar. Men det är Moderaterna som bestämmer och vad dom tycker vet vi alla. Nej Göran, det är inte nonsens skriver Aftonbladet. Skånska bakläxor skriver Helsingborgs Dagblad. Byt styre i Skåne och Sverige skriver Sven Tycker.

Better late then never: Jag ser att Integrationsminister Erik Ullenhag åkt till Husby på besök. Som några boende påpekade så åkte han inte på besök innan kravallerna. Dvs ungdomarna som drog igång kravallerna har lyckats. Situationen diskuteras, politiker åker på besök, löften utfärdas. Några andra områden som tycker att dom glöms bort? Bränn upp lite bilar så kommer politikerna rusande med nya löften

Annie Lööf och verkligheten: Min rubrik på kommentarerna på läkarnas upprop för några dagar sedan handlade om våra politikers kompetens. En annan politiker med häpnadsväckande kompetens är Centerpartiets Annie Lööf. Hon brukar ju bland annat framhäva sin kommunpolitiska erfarenhet. En granskning av denna erfarenhet visar dock att det är lite si och så med den erfarenheten. Hon har i princip aldrig varit närvarande utan har istället hoppat av snabbt från sina poster. I sin CV på Regeringens hemsida berättar hon att hon suttit i kommunfullmäktige 2002-2004, 2006-2007 och 2010. I själva verket var hon suppleant och hoppade in en gång 2002, 2 av 15 gånger 2003 och aldrig 2004. 2006-2007 var hon närvarande 2 av 13 sammanträden. 2010 var hon aldrig närvarande. Hon skriver också att hon var ledamot av Socialnämnden 2002-2004. Hon var dock aldrig ledamot av någon Socialnämnd. Däremot från 2003 i Medborgarnämnden där hon deltog i 5 av 15 sammanträden men 2004 hade hon lämnat nämnden igen. Se'n kan man ju fundera på vilket som är bäst. Om Annie Lööf är närvarande eller frånvarande?

Inga kommentarer: