lördag 1 juni 2013

Friskolefiaskot

Det kommersiella friskolefiaskot: När man tittar lite längre bak i pärmen hittar man lite fler förklaringar till hur det kunde gå som det gick med John Bauer skolorna. JB Educations ägs sedan 2008 av den danska riskkapitalfonden Axcel, som äger lite allt möjligt. Med en affärsidé att under 5-6 år tjäna så mycket pengar som möjligt på verksamheterna och sedan göra sig av med dom. Nu har man alltså ägt JB Educations i 5 år, så nu är det dags att göra sig av med det hela. Pengarna är utplockade. Att "bedriva utbildning" tillhör inte målen med verksamheten. Det handlar om att "tjäna så mycket slantar som möjligt" på ett begränsat antal år. Sedan kan man slänga personal och skolelever på tippen och gå till en ny marknad med slantarna. Det finns faktiskt en anledning till att i stort sett alla civiliserade länder i världen inte låter offentligt finansierade skolor ha som mål att tjäna så mycket pengar som möjligt och betala ut detta till ägarna. I princip är det Sverige och Chile (som införde reglerna under Augusto Pinochets tid vid makten) som accepterar detta. Men i dag vågar knappt ens Socialdemokraterna annat än gå som katten kring het gröt i frågan. Skäms!

Dagens skratt: Jag ser att landets rikstönt Alexander Bard fortsätter sitt försvar för Centerns förvandling till stortönt... f'låt storstadsparti. Han har ju tidigare gått ut till försvar för Annie Lööfs rejäla högervridning av partiet. Och nu ser jag att han i Expressen tycker att "Svenska grisbönder är bara bromsklossar". Så låt oss hoppas att Centern följer hans råd. Ett Centern bestående av Alexander Bard, Fredrick Federley och Annie Lööf? Bye bye!

Dagens blygsamma citat: - "Om alla hade tänkt och agerat som jag i dessa frågor hade det varit bättre för världen". Yttrat av världen mest fulländade utrikesminister, Nils Daniel Carl Bildt.

Till ovanstående kan tilläggas att yttrandet handlar om klimatarbetet. Det är väl därför Calle Stropp är en av världens mesta flygresenärer.

För övrigt blir det inte mer i dag. Er bloggare jobbar 0800-2000 både i dag och i morgon och har annat att göra än att skriva en blogg.

Inga kommentarer: