måndag 17 juni 2013

Väljarundersökningar och Kungen igen

Åh vad jag älskar dessa väljarundersökningar: Dom är så fascinerande eftersom dom kan visa helt olika trender från en dag till en annan dag. Och förståsigpåare (som partisekreterare, statsvetare och politiska reportrar) och även såna som bara tror att dom förstår sig på det hela (som bloggare) kan seriöst kommentera den ena felmarginalen efter den andra. Senast ut på den här marknaden är i dag Aftonbladet med sin undersökning för juni gjord av UnitedMinds. Månadens förlorare är Moderaterna med 25,8% (-1,1) och Socialdemokraterna med 32,0% (-0,7). Vinnare är Folkpartiet 6,3% (+0,9) och Centern på 3,7% (+0,9). Fast det kan vara tveksamt om dessa partier egentligen är vinnare. Folkpartiet med sina 6,3% är fortfarande mindre än Vänsterpartiet på 7,2% (+0,4). Och Centerpartiet på 3,7% ligger tillsammans med Kristdemokraterna på 3,8% (-0,2) fortfarande under nedflyttningsstrecket. Miljöpartiet på 8,9% (+0,4) är fortfarande mindre än Sverigedemokraterna på 10,7% (-0,3). Totalt leder de Rödgröna med 48,1% över Högeralliansen med 39,6%. Eftersom både Centern och Kristdemokraterna åker ut kommer de tre Högerpartierna (M + Fp + Sd) bara upp i totalt 42,8% och detta ger alltså de Rödgröna partierna en klar egen majoritet i Riksdagen. Jag undrar om Fredrik Reinfeldt känner sig orolig eller snarare känner lättnad?

Knugensedel
Praktisk men sniken Konung: Jag läser att Knugen, Silvia och Vickan varit på födelsekalas i Tyskland. Knugens kusin, Andreas Prinz von Sachsen-Coburg und Gotha, fyllde 70 och då ska man naturligtvis åka och gratta. Fast jag läser att privatresan till kusinen betalts av oss skattebetalare. Knugen valde nämligen att rekvirera Regeringsplanet och flög ner. Visst har väl Knugahuset ett apanage för att klara av kostnaderna för de officiella uppdragen? Det här är ett rent privat besök och då får dom faktiskt använda sig av sin egna rejäla förmögenhet för att betala. Jag undrar om jag också kan använda min arbetsgivares tjänstebil för en resa till min systers födelsedagsfest i Falun så att jag sedan hinner med en tjänsteresa till Malmö nästa vecka. Det är nämligen det som var argumentet till varför vi skattebetalare skulle betala deras privata resa. Han skulle senare till Norge på officiellt besök. Avskaffa Monarkin! Läst i Aftonbladet och Expressen. Gå med i Republikanska Föreningen, det kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6. Skynda på med att betala!

Om att gynna miljön: Jag tyckte jag hörde att en talesman för Socialdemokraterna uttalat att Högerregeringen måste göra något för att rädda bidragskarusellen till våra flygplatser. Det är väl i och för sig bra att man från S sida kämpar med näbbar och klor för att bevara bidragssamhället. Men jag tycker faktiskt att affärsmännen som flyger från flygplatserna först och främst ska betala med sina biljettpriser vad det kostar innan alla vi andra skattebetalare ska ösa bidrag och subventioner över deras flygresor. Kanske skulle vi istället ge bidrag till SJ så att en miljövänlig form av resande subventionerades istället för att kräva av SJ att gå med vinst och sedan subventionera miljövidrig flygtrafik. Har ni snubblat på tröskeln till det gröna bidragssamhället kära Socialdemokrater?

Vad var det jag sade: Enligt en utvärdering som gjorts av 7:e AP-fonden så är det bara 5 av 100 av de olika PPM-fonderna som håller måttet. Dom är helt enkelt för dyra och för dåliga. Men detta är inget som förvånar. Nästan alla fonderna har nämligen som främsta syfte att fondförvaltaren ska tjäna en hacka. Att trygga våra pensioner är ett mindre viktigt mål. Det är helt enkelt bara att känna sig lurad. Jag har sagt det förr (jag tror till och med ett antal gånger...), jag har själv gjort ett medvetet val inom PPM-systemet. Jag valde medvetet att inte välja någon fond. Detta innebär att jag får mina pengar placerade i den s.k. "Soffliggarfonden". Och detta har varit ett bra val. Denna "Soffliggarfond" utvecklar sig klart bättre än genomsnittet av alla de andra fonderna Och detta till en mycket lägre fondavgift. Jag tjänar helt enkelt en hacka på att inte göra något. De som verkligen ska känna sig lurade är de som lurats att anlita någon "rådgivare" som ska ha betalt för att sköta förvaltningen av fonderna. Där försvinner ännu mer pengar i avgifter. Det enda positiva är att det i varje fall är bra för sysselsättningen i dessa arbetslöshetstider. Det ger ju jobb till ett antal slipsnissar.

Inga kommentarer: