söndag 23 juni 2013

Rätt och fel

Fel- och rättänkt: Regeringen har nu lagt fram sina tankar om framtiden för Public Service. Och dom tankarna innebär bland annat att TV-licensen blir kvar en tid till. Och egentligen skulle jag ha en åsikt om detta. men jag kan inte bestämma mig. Å ena sidan är det bra för att bevara Public Service oberoende. Å andra sidan så är det ju lite opraktiskt. Alltså vet Sven Tycker, som tycker så självsäkert om det mesta, inte vad jag ska tycka. Och egentligen är jag också osäker på det riktiga i att radion ska gå över till ett digitalt nät, och släcka ner det gamla hederliga FM-nätet. Jag har flera invändningar mot detta. Ett är att det är dyrt. För det första måste ju ett helt nytt radionät byggas upp innan man släcker ner FM-sändarna runt om i landet. Men det blir dyrt för oss som lyssnar också. Det finns runt om i landet många tiotals miljoner enkla radioapparater som blir värdelösa om några år. Klockradio, CD-spelare med radio osv. Alla dessa blir värdelösa och istället förväntas vi köpa nya apparater som med största sannolikhet blir dyrare, även om dom sjunker från dagens hutlösa priser. Hur många kommer istället att sluta lyssna på radio? Till detta kommer nackdelen med digital mottagning jämfört med analog. Vid analog mottagning blir det kanske lite brusigt, men du kan höra. Med digital mottagning har du antingen perfekt ljud - eller inget ljud alls. Jag är tveksam till om det faktiskt inte är en risk att man på detta viset tar livet av radiolyssnandet.

Sjukförsäkringen: I en debattartikel i Svenska Dagbladet vill ett antal företrädare för LO att sjukförsäkringen ändras på så sätt att karensdagen avskaffas på sikt. Och som en övergång att det istället införs en karensavgift. Jag ser att detta är något som en utredning redan i dag tittar på. Att tro att Moderater skulle vilja förbättra sjukförsäkringen på så sätt att karensdagen avskaffas är nog att förvänta sig för mycket. Men att förändra det till att vara en karensavgift på 1/5 av veckoinkomsten är inte helt fel. Som det är i dag drabbas den som jobbar koncentrerat mycket hårt. Och karensdagen har rent allmänt den effekten att sjuka går till jobbet trots att dom borde stannat hemma. Men det argumentet skiter Moderater i!

Dagens skratt: Dagens skratt måste vara det jag får när jag läser i bladet att patentet på Viagra går ut i dagarna på många håll i världen, bland annat i Sverige. Så nu blir det lite mer fritt fram att tillverka kopior på läkemedlet som blivit mest känt för sina biverkningar. Det var tänkt att vara en medicin mot hjärtproblem, men visade sig ha en biverkan - ståfräs. Däremot var det tydligen inte så effektivt mot hjärtproblemen. Men, nu är det mer eller mindre fritt fram med kopior. Och det har Pfizer sitt eget botemedel mot. Man tillverkar en egen kopia som är 25% billigare. Skillnaden mellan orginal och kopia är att orginalet är blått och kopian vit!

Slutligen ser jag att Edward Snowden har mellanlandet i Moskva, troligtvis på väg till Ecuador för att där begära politisk asyl. USA har formellt anklagat honom för spioneri och har dragit in hans pass. De avslöjanden han gjort är viktiga för att bevara demokratin. När det gäller jakt på "visselblåsare" som avslöjar vilka odemokratiska metoder demokratier är villiga att ta till så har jag inget som helst förtroende för demokratierna.

Inga kommentarer: