måndag 3 juni 2013

Äntligen en ny väljarundersökning

Dagens väljarundersökning: Jag har nästan börjat få abstinensbesvär, för det har gått många dagar sedan förra väljarundersökningen. Men, i dag kommer äntligen Dagens Nyheter och räddar mig och publicerar sin undersökning som görs av Ipsos. Vinnarna i den här undersökningen är Miljöpartiet på 10,3% (+2,1), Kristdemokraterna 4,2% (+1,2) och Vänsterpartiet på 7,0% (+1,0). Förlorarna är Centerpartiet på 3,2% (-1,6), Socialdemokraterna 32,1% (-1,6) och Folkpartiet på 5,8% (-0,8). I slutsammanställningen kan vi se att den Rödgröna oppositionen får 49,4% mot Högeralliansens 42,1% (utan Centern som ju åker ut får Högerregeringen 38,9%). S + Mp får större stöd än alla fyra Högerallianspartierna tillsammans. S + V skulle i en ny Riksdag bli större än hela Högeralliansen. S + V + Mp får egen majoritet i en Riksdag på dessa siffror. Vi kan se att Socialdemokraterna (32,1%) har en klar marginal ner till Moderaterna (28,9%). Miljöpartiet (10,3%) är tredje störst med god marginal. Vänsterpartiet (7,0%) är lika stora som Sverigedemokraterna (7,0%) och har lämnat en marginal ner till Folkpartiet (5,8%). Kristdemokraterna (4,2%) klarar precis 4%-spärren medan Centerpartiet (3,2%) är tryggt parkerade under samma 4%-spärr.

Skånska järnvägar
Om skånsk kollektivtrafik: Sedan ser jag att de Skånska politikerna kompromissat över partigränserna och kommit överens om hur den Skånska kollektivtrafiken ska byggas ut under de kommande dryga 10 åren. Och det ser faktiskt ganska bra ut. Jag noterar med glädje att bland annat Söderåsbanan finns med i planerna. Nu ska dom bara lyckas övertala Makten som sitter på pengarna också. Och där har det mest handlat om skryt om mer pengar samtidigt som Trafikverket tvingas skjuta på investeringarna pga pengabrist. Jag antar att jag återkommer till det här när jag fått en bättre redovisning av hur det ser ut. Läs mer i Sydsvenskan, Skånska Dagbladet och hos Sydnytt.

Den svenska skolan: Skoltalibanen Jan Björklund har kommit överens med båda lärarfacken, Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund, och dessutom Sveriges kommuner och landsting och Friskolornas riksförbund om 10 punkter som ska rädda den svenska skolan från det fria fall den just nu befinner sig i sedan Jan Björklund haft ansvar i mer än sex år. Under rubriken "Tio förändringar som ska rädda den svenska skolan" presenteras förslagen i en debattartikel i Dagens Nyheter. Och det är en fortsatt massa petande i reglerna för lärarutbildningen, om lärarlegitimationen och liknande. Men inget om ett par av skolans verkligen stora problem, Bristande resurser, det fria skolvalet (som resulterat i en uppdelad skola) och en kommersialiserad friskola som driver skolor för att tjäna pengar istället för att ha bra undervisning som mål. Och för att hålla oss inom utbildningsområdet så ser jag att antalet platser på högskolorna har minskat med mer än 16.000 sedan Jan Björklund fick ansvaret. Ytterligare 10.000 platser beräknas försvinna under de kommande åren. Och om du är fortsatt mer intresserad så läs de här raderna om hur slantarna tagit över svensk undervisning och vilka konsekvenser det får.

Apropå girighet: I går kunde jag berätta att Sverigedemokraternas ledning med Jimmie Åkesson i spetsen är landets mest giriga partiledning. Förutom det väl tilltagna arvode man får för sina riksdagsplatser plockar ledningen ut löner från partiet som de flesta av oss andra inte ens kan drömma om. Lite svårare kan det bli för Sverigedemokraternas ledning att vara lika giriga i framtiden eftersom det är på gång att införas regler som säger att partierna inte får något stöd för platser som inte är besatta. Och det är ju faktiskt rimligt. Ett parti som inte har någon representant på mandatet har ju inte heller någon kostnad för att "driva" mandatet. Det här är ett problem som tidigare knappt funnits och därför inte heller har fått lösas. Men med Sverigedemokraternas intåg på den svenska politiska arenan kom också alla pellejönsar in på den politiska scenen, pellejönsar som sedan hoppat av när det inte var kul längre och lämnat mandaten obemannade. SD har för tillfället ett 50-tal platser obemannade i fullmäktigeförsamlingar runt om i landet. Dessutom är det på väg att stoppas att partierna betalar lokalt stöd till rikspartiet istället för att använda det lokalt som det är ämnat för. Inom SD börjar det dessutom bråkas på många håll om pengarna.

Meningsfull forskning: Australiensiska forskare har kommit fram till att "vänstertassade" hundar är mer aggressiva än "högertassade". Jag för min del skulle gärna vilja forska på hur nyktra forskare är när dom bestämmer vad dom ska forska om! Enligt forskarna är ungefär 1/3-del av hundarna vänstertassade, 1/3-del högertassade medan resterande 1/3-del är båda delar. Jaha!

Inga kommentarer: