tisdag 4 juni 2013

Känd från etermedia

Om att sväva ovanför marken: Jag råkade lyssna på radions P1 under förmiddagen och svävar sedan dess som på moln flera centimeter ovanför marken. Mediekrönikan passade nämligen på att citera "Vänsterdebattören Sven Tycker" och mina synpunkter i går på skoltalibanen Jan Björklunds senaste utspel för att stoppa skolans förfall. Riktigt kul för en anspråkslös bloggare.

En tillförlitlig väljarundersökning: Så var det då dags för en av de mer tillförlitliga mätningarna av väljaropinionen. De flesta undersökningarna har cirka 1000 tillfrågade personer. Detta innebär att varje person motsvarar 0,1%. Av detta kan vi förstå att felmarginalen är ganska stor. Och det är egentligen enbart löjligt att kommentera halva procents uppgång eller nedgång. SR:s Ekoredaktion låter Novus göra en sammanställning av fem andra undersökningar. Och detta gör ju att underlaget blir så mycket större och dessutom får enstaka kortsiktiga opinionsyttringar minskad betydelse. De enda partier som har någon egentlig förändring sedan förra månaden är Socialdemokraterna som tappat 0,8 procentenheter medan Miljöpartiet ökat 1,2 procentenheter. Socialdemokraterna har en svagt nedåtgående trend sedan toppen i början på förra året men ligger med sina 33,0% fortfarande högre än bottensiffrorna under de båda tidigare åren. Moderaterna på 28,5% har också en nedåtgående trend sedan toppen i slutet av 2011. Miljöpartiet med 9,8% har i stort sett legat ganska konstant sedan början av 2010 med undantag för någon enstaka topp och botten. Sverigedemokraterna hade under 2012 en rejäl skjuts upp men har under detta året istället haft en kontinuerlig nedåtgående trend. I dag ligger man på 7,7%, och kan vi hoppas att de flesta "missnöjesväljare" har genomskådat bluffen. Vänsterpartiet på 6,6% har en årslång sakta uppåtgående trend. Men har en bit kvar till den korta toppen i början av 2012. Folkpartiet på 6,0% ligger ganska konstant sedan slutet av 2011 men har innan dess legat klart över detta i flera år. Centerpartiet på 3,7% har en sakta pågående nedåtgående trend sedan många år och har med Annie Lööf vid rodret börjat parkera mer permanent under strecket. Kristdemokraterna på 3,3% ligger sedan många år tillbaka i allmänhet parkerade under strecket och räddas vid valen av stödröster. Frågan är om stödrösterna räcker till två partier till nästa val. De Rödgröna leder med 49,4% - 41,5% över Högeralliansen. Eftersom både C och Kd åker ut skulle Högeralliansen bara få 34,5%. Det innebär att Socialdemokraterna ensamma bara är 1,5% från att vara större än hela Högeralliansen i en kommande Riksdag.

Fler lögner från Annie Lööf: Sedan kan vi notera att Annie Lööf nu prickats rejält av Konstitutionsutskottet. Och det har även avslöjats att Annie Lööf ljugit ännu mer för att dölja att hon och hennes partikompisar partajade för skattebetalarnas pengar. Egentligen borde man kräva att hon avgår, men det är nog förmånligast för oss andra om hon sitter kvar och sänker Centern rejält. Läs här och här.

Dagens välfärdsbluff: Jag såg i går Rapport och Aktuellts inslag om hemtjänsten i Uppsala som uppenbarligen lagts ut på privata entreprenörer och där de scheman som personalen ska gå efter är omöjliga. Och sedan fick man höra ansvarigt kommunalråd, Kristdemokraternas Ebba Busch babbla och försöka skylla ifrån sig. Det var nästan humor att höra hennes bortförklaringar. Se här. Ebba Busch kallar sig på sin blogg för "Ett annorlunda kommunalråd". Av vilket vi kan dra slutsatsen att "annorlunda" inte alltid har ett positivt värde.

Republik, TACK: Jag ser att Madde helst hade velat ha ett privat bröllop istället för det kommande mediabröllopet. Men Knugen och Silvia sade Nej, så nu blir det direktsändning i TV:n. Hon har väl tröstat sig med sin fina Hermès handväska. 130.000 kronor per styck. Inte så illa. Det tar drygt 38 veckor för en arbetslös att få ihop till dom pengarna. Och då har den late snyltaren inte ens betalt någon skatt på den inkomsten. Ska hen betala sin skatt också (som ju dessutom straffbeskattas) så tar det ett år att få ihop till dessa 130.000. Men njut du av din väska Madde, jag utgår ifrån att det är Chris och inte vi skattebetalare som stått för fiolerna.

Inga kommentarer: