fredag 28 juni 2013

Strejka mera

Olika syn på världen: I går tyckte jag till om att Kommunals busstrejk nu äntligen var över. Kommunal har lyckats få igenom det mesta av sina fullt berättigade krav. Och en neutral bedömare kan undra varför arbetsgivarna inte kunde gå med på detta redan från början utan att det skulle behöva gå så långt som till en strejk. I Sverige har vi mycket ansvarsfulla fackliga organisationer som inte tar till strejkvapnet i onödan. Men att vägra arbeta är ju faktiskt det enda vapen anställda har att ta till om arbetsgivaren inte vill acceptera berättigade krav. Men, det är ju inte alla som håller med om detta. Det finns en hel del, på den högra delen av den politiska planhalvan, som inte anser att fackliga organisationer ska ha den rätten utan i huvudsak ska anställda fungera som livegna. Vi kunde ju t.ex. se hur Fria Moderata Studentförbundet organiserade strejkbryteri under några timmar i Stockholm för att visa sitt missnöje med att anställda via sin fackliga organisation hade fräckheten att inte bara säga Tack och Amen när arbetsgivaren ville diktera villkoren. Nu blev strejkbryteriaktionen inte så långvarig. Efter ett par turer med den lilla bussen tog ungdomarna ett par timmars lunchpaus. Och sedan tyckte tydligen inte de bortskämda glinen att det var kul längre för aktionen avbröts. En hel del Moderata bloggare insåg att aktionen inte passade in i den Moderata fasaden så dom påpekade mycket tydligt att FMSF inte ingår i den Moderata organisationen utan är något helt fristående. Men det fanns de som hyllade aktionen också. En av dessa var Isabella Löwengrip, damen bakom nätets kanske mest kommersialiserade blogg, Blondinbella. En blogg som dryper av textreklam. På sin Twitter hyllade hon aktionen med orden: "Sverige rullar utan facket, MUF är underbara!" Ja, den lilla damen hade ju fått en del om bakfoten. Det var nu inte MUF, Moderata Ungdomsförbundet, utan istället FMSF, Fria Moderata Studentförbundet, som låg bakom strejkbryteriet. Men hon hade känt igen flera av deltagarna från sin tid i MUF så det blev så skrivet. Den lilla damen verkade sämre informerad än till och med Sven Tycker. Och sedan rullade ju Sverige bara några timmar utan facket, för se'n blev det stopp när det inte var kul längre. Heja Kommunal!

En av många Moderater som skolats inom Fria Moderata Studentförbundet är vår nuvarande Finansminister Anders Borg. När han var vice ordförande för FMSF 1990 tyckte han bland annat: - "Statliga omfördelningar i syfte att skapa en jämn fördelning är inte försvarbara." Men det var som sagt på den tiden. I dag ser det annorlunda ut på fasaden. För i dag hyser ju Anders Borg en annan åsikt. Statliga omfördelningar för att ändra fördelningen är ju fullt försvarbara. Se bara hur beslut som försämringar av socialförsäkringar, ROT- och RUT-avdrag, Jobbskatteavdrag osv alla har som syfte att ändra fördelningen inom samhället - från fattig till rik! Och det var kanske inte åt det hållet han menade 1990.

Driftsäker kärnkraft: Jag ser att Oskarshamns 1:a fick nödstoppas i går. Visst är kärnkraften driftsäker.

Ecuadors flagga
Storpolitisk humor: Jag ser att Ecuador har svarat på alla hot från USA om reprisalier och bestraffningar om man ger Edward Snowden asyl. Man erbjuder USA ett bidrag på 23 miljoner dollar för "utbildning i mänskliga rättigheter"! Min fundering handlar främst om ifall USA hade utvisat en ryss till Ryssland som på samma sätt avslöjat hur Ryssland sysslat med spionage på liknande sätt. Eller om man utvisat en kines till Kina som gjort samma avslöjande om Kina? Nä, jag tänkte väl det!

Dagens väljarundersökning: Dagens Nyheter har i samband med sin månatliga väljarundersökning även frågat de kommande väljarna vem dom tror vinner valet. Och det visar sig att av de Rödgröna väljarna tror 78% att de Rödgröna ska vinna. Av Högeralliansens väljare tror "bara" 58% på seger. Istället tror var tredje, 32%, att de Rödgröna ska vilja. Och av deras väljare är det bara 14% som tror på en motståndarseger. Och Dagens Nyheter oroas över att Högerväljarna i allt för stor utsträckning ska ge upp och inte gå och rösta. Annars visar deras undersökning att de Rödgröna får egen majoritet med 50,2% mot Högeralliansens sammanlagda 41,4%. Den stora vinnaren i undersökningen är Socialdemokraterna som får 33,1% (+1,0) medan Moderaterna är den stora förloraren med 26,5% (-2,4). På tredje plats kommer Miljöpartiet med 10,5% med Sverigedemokraterna på 7,3%, Vänsterpartiet 6,6%, Folkpartiet 6,4%, Kristdemokraterna 4,3% och Centern med 4,1%. Dvs trots att alla de tre röstboskapen till Moderaterna tar sig över 4%-spärren så får de Rödgröna egen majoritet. Paniken sprider sig nog i Regeringskansliet. Eller man kanske drar en suck av lättnad?.

Inga kommentarer: