tisdag 6 mars 2012

Jag skäms!

Peace - Fred
2005 tecknade den dåvarande Socialdemokratiska regeringen ett avtal om militärt samarbete med Saudiarabien. Ett avtal som förlängdes 2010. Fast på den punkten verkar inte Försvarsminister Tolgfors och Statsminister Reinfeldt vara riktigt överens med vice statsminister Björklund. Hur som helst är det ett avtal som bland annat innebär att ett "hemligt" underbolag till FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut), Swedish Security Technology and Innovation - SSTI ska hjälpa till att bygga en stor vapenfabrik åt Saudiarabien. Saudiarabien är en av världens grymmast och brutalaste diktaturer. Och det skulle naturligtvis inte vara möjligt med något som helst svenskt militärt samarbete eller export av militärmaterial till Saudiarabien. MEN, Saudiarabien är allierat med USA och bedöms oftast som mycket västvänligt. Och vid sådana tillfällen gäller andra moraliska regler. Naturligtvis är det hela en rejäl präktig skandal och skam för de politiker som förespråkar affärerna. I dagens Högeralliansregering säger Kristdemokraterna och Folkpartiet Nej medan Centern och Moderaterna säger Ja. Och eftersom det är Moderaterna som bestämmer så är det Ja som gäller för en fortsättning just nu. Av den Rödgröna oppositionen säger Vänsterpartiet och Miljöpartiet Nej medan jag faktiskt inte sett någon aktuell kommentar från Socialdemokraterna, mer än att man skyller ifrån sig. Men eftersom dom ursprungligen tecknat avtalet befarar jag att inget ändrats sedan dess. Som medborgare i en officiellt fredsälskande nation, som nu likt en krämare helt utan någon som helst moral när det gäller försäljning av vapen, är villiga att göra vad som helst för pengar, så skäms jag.

Skånetrafiken
Så har då Kollektivtrafiknämnden i det Högerstyrda Skåne (med stöd av Miljöpartiet) bestämt sig för att ytterligare höja priserna och försämra servicen. Jag skrev lite om detta redan i går. Av den lista jag sett så går priserna främst upp rejält i Nordöstra Skåne och delvis i Nordvästra Skåne. Troligtvis är det så att man fått för många resenärer så att man från de styrande måste vidta åtgärder för att minska resandet. Därav taxehöjningen som gjordes i mitten på december och nu förändringen av zonerna som ger ytterligare höjningar. Det kan också noteras att priset för det s.k. Sommarkortet höjs rejält i år. Och att tåg och bussar dessutom är alldeles för mycket försenade. Istället för det "frikort" som man i dag får för en försening på minst 20 minuter så ska det ändras till att man får tillbaka halva biljettpriset vid minst 30 minuters försening och hela biljettpriset vid minst 1 timmes försening. Uppenbart är att man vill minska antalet resenärer så att det inte krävs så mycket investeringar och det därmed blir lättare att hålla tiderna. Och detta har Miljöpartiet ställt upp på? Tur man fått jobb hemma i Åstorp.

Vi kan notera att den milda vintern fått elpriserna att gå ner. Ja, elbolagens inköpspriser har alltså gått ner. Men kunderna har inte fått så mycket ut av det eftersom elbolagen höjt sina marginaler. Vad vi kan enas om är i varje fall att oberoende av väder och eltillgång så nog ser elbolagen till att dom tjänar en rejäl hacka.

Och så ser vi att den moderata toppolitikern i Helsingborg, Charlotte Zethelius, åkt fast för snatteri. Taskigt! Jag utgår ifrån att man håller moralen högt inom Moderaterna. Och att detta gäller alla.

Och till sist till min ofattbara glädje ser jag att Djurgården i hockeyn åker ner i Kvalserien. Jag vill på det bestämdaste dementera att jag har några som helst fördomar mot några grupper. Men vi vet ju alla vad Stockholmare går för! Jag påminner därför om den ökända 08:an Anna Kinberg Batras klavertramp med att "Stockholmare är smartare". Ett yttrande som verkligen bevisar motsatsen.

Inga kommentarer: