lördag 10 mars 2012

Lite om svensk flyktingpolitik

xxxx
Tidningen Skånes Fria berättar i dagens nummer om palestiniern Mohammed Dahbour som suttit inlåst på Migrationsverkets förvar här i Åstorp i sju månader i väntan på att kunna utvisas till Gaza. Och det är naturligtvis helt orimligt att behöva sitta inlåst så länge i väntan på att byråkratins kvarnar mal i olika länder. Och detta utan att ta ställning till det rätta i att överhuvudtaget utvisa Mohammed till Gaza. Nu sitter Mohammed på en annan avdelning är den där jag jobbar så jag känner inte Mohammed. Men det sitter många inlåsta på Migrationsverkets förvar på olika håll i landet som inte hade suttit inlåsta om jag hade bestämt reglerna. Många ska utvisas till krigets Irak. Något som ansvariga i Irak vädjat om att det inte ska ske. Och just nu har den irakiska ambassaden i Sverige slut på blanketterna... Leveranstiden är minst en månad.

Och på tal om Gaza så berättar olika notiser att 14 personer i Gaza, de flesta helt oskyldiga civila, mördats av israeliska bombattacker i dagarna. Detta som svar på ett antal primitiva raketer som skickats från Gaza in i Israel och skadat 4 personer. Och dit ska vi utvisa oskyldiga.

De kommersiella TV-kanalerna sätter rekord i ensidig inriktning på fiktion och underhållning har professorn i journalistik, Kent Asp, kommit fram till i rapporten Svenskt TV-utbud 2011. Undersökningarna har gjorts sedan 1998, och aldrig någonsin har programmen i de kommersiella kanalerna varit så enkelspåriga. Däremot har Public Service (dvs SVT) hållit ställningarna. Och de senast 5 åren har tittandet på SVT snarast förstärkts. Uppenbart är att tittarna allt mer har insett att vill man se seriösa kvalitetsprogram så är det SVT som gäller. Nöjer vi oss med skit och dravel mellan reklamavbrotten är det de kommersiella kanalerna som gäller. TV4:s satsning på TV4 News har tittarmässigt blivit fiasko. Antalet tittare per dag som tittar minst 5 minuter under dagen pendlar mellan 10.000 och 40.000. Dvs felräkningssiffror.

Jag ser förresten att Snackemostern Jan Björklund skaffat ett nytt slagord: Sänk lönerna! Han vill att det införs speciella extra låga löner för ungdomar. Löner som ska ligga på 75% av lägstalönerna. Det ska då påpekas att t.ex. inom vården är lägstalönen 13.800 kronor i månaden. Lönen för ungdomar skulle alltså bli 10.350 kronor för en regelrätt anställning. När skatten är dragen är detta inte en lön som du kan leva på. Det räcker helt enkelt inte till hyra, mat, kläder och resor till jobbet. När Jan Björklund som argument säger att "det inte är rimligt att en 19-åring utan erfarenhet ska tjäna lika mycket som en 40-åring med erfarenhet" visar han bara att han inte begriper ett skit av vad han pratar om. Dom tjänar nämligen inte lika mycket. 40-åringen med erfarenhet har en klart högre lön. Jan Björklund är en snackemoster som inget begriper. Löner som betalas ut ska vara anständiga - även till ungdomar!

Och så är då äntligen The Christer Björkman Marathon Show slut. Efter att ha dragit ut på pinan i det längsta har det nu äntligen bestämts vilken låt som ska representera Sverige i Eurovisionspektaklet. Och det blev en låt som går in i ena örat och ut i det andra utan att lämna något som helst intryck (Loreen - Eurovision). Scenshowen däremot ger mig ett nervöst sammanbrott. Hur som helst är det skönt att de allra värsta skiten inte vann i varje fall (som Björn Ranelid, Thorsten Flinck och Dead by April). Men det tyder på något fel i urvalsprocessen att dom överhuvudtaget gått vidare till finalen.

Slutligen noterar jag att stödet för vår Moderata Försvarsminister Sten Tolgfors inte är överväldigande i media. Om inte Sten Tolgfors står i arbetslöshetskön inom kort så fungerar demokratin i vårt land inte. Mannen är ju ännu pinsammare än vad jag trodde tidigare.

Inga kommentarer: