tisdag 20 mars 2012

Stoppa privatiseringssjukan

Region Skåne
Region Skåne har lite problem just nu. I den allmänna trenden att privatisera allt så har t.ex. ambulansverksamheten i Skåne sålts ut till lägstbjudande. Slutresultatet blev att de två stora inom branschen, Falck och Sirius Humanum, delade på verksamheten. Men uppenbart var att i varje fall Sirius Humanum lämnade ett på tok för lågt anbud - dom gick nämligen nyligen i konkurs. Med några dagars varsel fick Region Skåne komma överens med Falck om att dom skulle ta över verksamheten i hela Skåne. Till ett pris som låg rejält högre än vad Sirius Humanum hade fått. Dessutom fick man betala dubbelt för en månad eftersom pengarna betalts ut i förskott och dom försvann i konkursen. Nu är det bråk om ambulanser. Falck har med kort varsel tvingats hosta fram nya ambulanser. Och har kört ner skrotade vrak från andra håll i landet innan man kunnat ersätta en del av dessa med ambulanser man fått köpa från konkursboet. S och V i regionen gör nu den intelligenta slutsatsen att det här nog inte är en verksamhet som lämpar sig för privatisering utan man vill att Region Skåne återtar driften så fort som möjligt. Men den borgerliga minoriteten (som är beroende av maktintresserade miljöpartister för att få majoritet) har inte riktigt kommit fram till den slutsatsen än.

Det är många privatiseringar som i slutändan blir dyrare än att driva verksamheten i egen regi. Det är helt enkelt så att det kostar av privatisera. Det kostar att administrera upphandling, överklaganden, uppföljning och alla misslyckanden. Och de gånger privatiseringarna lönar sig så är det någon som får betala. Och det är naivt att tro att privata företag gör verksamheten billigare än offentliga bara för att man är effektivare. Det är personalen som får betala genom lägre löner och sämre anställningsvillkor samt ökad stress. Och det är kunderna som får betala genom snålhet och sämre service.

STOPPA PRIVATISERINGSSJUKAN!

EU flagga
Jag läser i Metro om svenskars och andras åsikt om EU. Vi kan där se att t.ex. 33% av svenskarna tycker att vårt medlemskap i EU är en dålig sak, jämfört med att 30% tycker att det är en bra sak. Danskar och tyskar har däremot en mer positiv syn, där tycker 49% resp 50% att medlemskapet är något positivt. Bland britterna är den negativa majoriteten 41% mot 27%. Vi kan alltså se att svenskar och britter är mer intelligenta än danskar och tyskar! Men det visste vi väl redan tidigare? Man har också frågat hur man tycker att olika slags beslut ska fattas. När det gäller ekonomisk politik tycker 67% att vi svenskar själva ska fatta besluten medan 3% tycker att EU ska besluta och 23% tycker att besluten ska fattas gemensamt. När det gäller beskattning är vi ännu mer nationalistiska, 79% tycker att besluten ska fattas i Sverige, 2% att EU ska besluta och 12% stödjer gemensamma beslut. Mest positiva till EU:s inflytande är vi när det gäller Miljö och klimatförändringar. Där tycker 23% att vi själva ska besluta, 11% tycker att EU ska besluta och hela 59% stödjer tanken på gemensamma beslut.

Tyvärr stämmer detta inte överens med verkligheten. Vi ska alltså vara medvetna om att den svenska Riksdagen i allmänhet bara beslutar om saker som EU redan tidigare bestämt. De flesta besluten i Riksdagen är helt enkelt bara expediering av order från Bryssel. Senaste exemplet är frågan om datalagring som ju är en mycket infekterad fråga. Det beslut som den svenska Riksdagen med stor vånda ska besluta om beror inte på att man från en majoritet är positiva till lagförslaget - tvärtom. Istället handlar det om ett beslut under galgen. Sverige hotas av stora böter till Bryssel för varje dag som beslutet dröjer. Det är EU som bestämt och den svenska Riksdagen som levererar!

LÄMNA EU!

Fast tyvärr visar samma undersökning som jag berättat om här ovan att vid en ny folkomröstning om att lämna EU skulle 39% stödja detta medan 46% skulle rösta för att vi stannar kvar i EU.

Inga kommentarer: