torsdag 8 mars 2012

Allt har fått sin förklaring

Familjen Reinfeldt
Nu har vi fått en förklaring till varför Fredrik Reinfeldt verkat så totalt ointresserad och oengagerad på sista tiden. Och vi har också fått förklarat varför Filippa Reinfeldt gömt sig för media och vägrat uttala sig om sitt fögderi. Faktum är att de båda faktiskt inte uppträtt tillsammans offentligt sedan 11 december förra året. Rykte om en fnurra på tråden ska ha funnits en lång tid bland mediaeliten men hela tiden förnekats ända fram till dagen innan offentliggörandet. Faktum är att jag tycker media ska ha en eloge för att INTE har gottat sig i ryktena!

Enligt mätningar gjorda har det inte blivit någon Estrella f'låt Estelle-effekt. Förtroendet har inte ökat genom prinsessfödseln. Och man verkar förvånade. Men det förvånar inte mig. De som redan tidigare bestämt sig för att vara negativa till monarkitramset byter inte åsikt bara för att det föds en liten beppe. Vad som händer är att de som redan tidigare känner en underdånig hyllningskänsla för de blåblodiga blir ännu mer uppspelta. Och, tror jag, en del kritiker blir ännu mer kritiska när man ser underdånigheten. Att inget hänt i opinionen är alltså ingen förvåning. Stödet kommer sakta men säkert att sjunka. Den intressanta frågan är när en majoritet insett det otidsenliga?

Så har vi fått nästa upphandling här i Skåne där upphandlingen visat sig vara fiasko. Det är inte så länge sedan som Skånetrafiken tvingades att överföra trafiken med Øresundstågen, som sköttes av DSBFirst, till Veolia. Detta sedan det anbud DSBFirst lämnat visat sig inte täcka kostnaderna. Nu tvingades trafiken föras akut över till Veolia utan någon upphandling. Och den besparing man gjorde på ett billigt anbud från DSBFirst var bortblåst. Nu är nästa upphandling där "billigaste anbud" vann redo för överföring. Det är Sirius Humanum som vann upphandlingen i 3 av 4 distrikt med ambulanstrafiken som nu gått i konkurs. Istället tvingas Region Skåne akut låta Falck (som vann upphandlingen i det fjärde distriktet) ta över trafiken i de tre distrikt där Sirius Humanum körde ambulanserna. Den betalning man får är samma som man får i det distrikt där man vann upphandlingen (dvs 1,7 miljoner kronor extra varje månad i kostnad för Region Skåne). Dessutom förlorar man de 14 miljoner som man redan betalt i förskott för en månad i konkursen. Det blev dyrt att köpa billigt! Sedan blir det om ett tag en ny upphandling, eller alternativt att man tar över och kör själva. Men detta är inte troligt att det Högerstyrda Region Skåne (tillsammans med Miljöpartiet) kommer fram till. När det gäller järnvägstrafiken är Region Skåne på väg att fatta beslut om att Skånetrafiken inte får lov att bedriva trafiken i egen regi. Läs även här, här och här.

Skånes järnvägsnät


Slutligen ser jag att Trafikverkets dåliga ekonomi (och dåliga planering) för sina konsekvenser för många. Här i Åstorp står vi med en halvfärdig upprustning av Skånebanan. Jobbet fick avbrytas sedan upphandlingen överklagats. Och upprustningen av den andra banan här, Söderåsbanan, står ganska still i brist på pengar. Det är väl sådant som kallas för satsning på järnvägen?

Inga kommentarer: