lördag 17 mars 2012

Sverige!

Sverige befinner sig på rätt väg hävdar Den Allsmäktige Fredrik Reinfeldt. Om jag frågat de många jag träffat under mitt jobb som socialsekreterare under de senaste åren så tror jag att jag fått en helt annat beskrivning av verkligheten. Det är möjligt att de privilegierade som har sitt på det torra och gott om slantar på kontot tycker att vi befinner oss på rätt väg. De friska med välbetalda anställningar tycker nog att allt är bra. De sjuka, de arbetslösa eller andra som inte står på de övre stegen på trappstegen har troligtvis en helt annat syn på vilken väg vårt samhälle är på väg. Men, enligt Fredrik Reinfeldts sätt att se på saken så måste vissa offras för att dom andra ska få det bra. Sjuka och arbetslösa har ju ändå själva valt detta, och trots Jobbskatteavdrag, Ättestupa i sjukförsäkringen och försämrad A-kassa så fortsätter dessa lata individer med att envisas med att ändå vara sjuka och arbetslösa.

Svenska flaggan
Aftonbladet berättar i dag om Lola som ska utvisas från Sverige. Det hävdas att Sverige har en human migrationspolitik. Mina månaders jobb med att dagligen träffa flyktingar som ska utvisas gör mig helt övertygad om att detta inte stämmer. Jag träffar allt för många där det är helt klart att de regler som gäller för beviljande av uppehållstillstånd i Sverige inte baseras på mänsklighet utan på principer som inte får brytas. Tyvärr gör sekretessregler att jag inte kan ta exempel, men det händer regelbundet att jag skäms för svenska regler. Vi är ett rikt land med goda resurser och har faktiskt råd med att vara generösa och mänskliga. Börja med att byta ut Tobias Billström och fortsätt med att göra en översyn av reglerna!

Det känns därför lite avigt att ge beröm till en av Högeralliansens ministrar i allt detta. Men jag ser att Cecilia Malmström är kritisk till att vi vägrar ta emot flyktingar från Mellanöstern. Hon kallar detta ett historiskt misstag. Det gläder mig att hon tar till orda. Jag hoppas att hon driver frågan inom Högerregeringen också. Däremot tappar jag tron på svensken när jag läser många av kommentarerna. Det är uppenbart att det finns mängder av svenskar som verkligen skulle behöva träffa ett antal "utlänningar" på riktigt. Att umgås med ett antal helt vanliga "invandrare" så att dom ser att dom precis som alla andra är helt vanliga människor. Det finns kräk och svin som kommit hit från Irak, från Afghanistan, från Ryssland, från Danmark eller från Finland. Precis som det finns kräk och svin som är födda i Sverige av infödda svenska föräldrar. Det finns helt enkelt bra och dåliga människor, men det har inget att göra med ursprung eller religion. Bra sagt Cecilia Malmström!

Och på tal om det så finns det svenskar som är invandrare i andra länder och som är kriminella. Undrar om det beror på deras ursprung eller på något annat.

Inga kommentarer: