torsdag 1 mars 2012

Dom och Vi

I Dagens Nyheter i dag skriver Urban Bäckström från Svenskt Näringsliv och Håkan Sörman från Sveriges Kommuner och Landsting ett debattinlägg med titeln: "LO-fackens lönekrav riskerar slå tillbaka på medlemmarna". Vad det handlar om är att alla fackliga organisationer inte ser Industriavtalet som ett tak för deras egna krav. Och kraven från många fackliga organisationer kan vara på "upp till 4,5%" som de båda välavlönade herrarna skriver. Om jag förstår det rätt så skulle avtal som ger uppåt 4% innebära den totala katastrofen. Räknat på en lön på säg 30.000 skulle 4,5% ge en löneökning på 1350 kronor eller 16.200 kronor i löneökning på ett år. Jag tar för givet att Urban Bäckström eller Håkan Sörman också nöjer sig med en löneökning på en tusenlapp i år vardera så att dom inte får mer än vad Industriavtalet gav. Och alla andra VD:ar och direktörer i Näringslivet nöjer sig också med en tusenlapp i höjning under året för att föregå med gott exempel. Eller kan det vara så att det bara är vissa som ska ta samhällsansvar? Andra är så duktiga att dom har en större rätt att ta för sig.

Åt de som har skall varda givet
Och så apropå att vissa har det väl förspänt medan andra förväntas ta ansvar så läser jag i Metro att Boeing nu levererat en första 747-8 till en privat köpare. Priset ligger bara på motsvarande 2 miljarder kronor. Och då tillkommer att under ett par års arbete inreda flygplanet (för lika mycket?) Totalt står ytterligare 8 köpare i kö för att få sig ett eget litet jumbojet att leka med när man åker på solsemestern. Som jag har sagt vid ett par tidigare tillfällen. Vår värld saknar inte resurser, men vi har gjort lite misstag när vi fördelade dom där resurserna. Samtidigt som människor saknar det allra viktigaste som anständig sjukvård, mediciner, mat, boende, utbildning osv så finns det andra som har så mycket att dom inte vet vad dom ska använda pengarna till. Det finns tillfällen när en fredlig och försynt man som eder bloggare blir så arg att jag skulle vilja göra väpnad revolution.

Annars ser jag att Socialutförsäkringsministern, moderaten Ulf Kristersson, i en debattartikel på absolut sista dagen som han utlovat (dvs i dag den 1 mars) lovar att man skall lägga fram ett förslag om ändring av ordalydelsen i lagen enligt det beslut som Riksdagen två gånger de senaste åren gett honom i order att göra. Det har tagit ett par år för ministern att inse att han faktiskt företräder en minoritetsregering och att det är Riksdagen som bestämmer i Sverige. Att det hela kommer under galgen (annars riskerade han att få sparken av Riksdagen) är säkert ovidkommande. Hur som helst lovade han att senaste 1 mars komma med sitt förslag. Och i dag den 1 mars kom det i form av ett debattinlägg i Dagens Nyheter. Men vad hade hänt om DN:s redaktion inte velat publicera inlägget? Tänk om dom inte hade haft plats? Tänk om dom inte tyckte att det var tillräckligt bra skrivit? Eller är det så att DN:s debattredaktion inte är självständiga utan lyder Högeralliansen och publicerar vad dom bestämmer ska publiceras på det datum då Högerregeringen vill ha det publicerat. Medge att det är spännande att fundera över hur kontakterna mellan DN:s debattredaktion och Högeralliansen fungerar.

För övrigt känns det att nu är det vår i luften. Tragiskt att jag jobbar fram till 2100 så det är för sent att njuta av den där våren.

Inga kommentarer: