onsdag 28 mars 2007

Vem tjänar mest på Högeralliansen? Del 3

Det verkar bli riktig dubbelbingo för Moderaternas kärnväljare. I dag har det offentliggjorts att förmögenhetsskatten ska slopas redan från i år. Snabba ryck! De 5 miljarder det kostar ska till viss del betalas av en begränsning av avdragen till pensionsförsäkringar. Men det räcker inte. Resten ska betalas genom dynamiska effekter. Med det menas antagligen att förmöget folk som nu genom förmögenhetsskattens slopande och sänkningen av fastighetsskatten får ännu mer pengar över till att köpa skattesubventionerade hushållstjänster. Det var jäkligt va' bra pinkat Fredrik!

Magnus Ahlin från Fjollträsk har lyckats ta sig in i många tidningar sedan han inte fått ett jobb här nere i Skåne med motiveringen att han var stockholmare. Den som skötte anställningen ansåg uppenbarligen att Magnus i sin ansökan var för stockholmsk, dvs för mallig och skrytsam. Mycket snack men lite verkstad som han tydligen också uttryckte sig. Det är skönt att det finns några som försöker få stopp på rasblandningen. Jag har inget mot utlänningar, jag struntar i hudfärg eller på vilket språk mina arbetskamrater bryter på, men stockholmare och danskar...? Jag vet inte vilket som är värst?

Jag utgår ifrån att de flesta inser att jag skämtar. Det finns bra och dåligt folk överallt. Det finns tecken på att det faktiskt kan finnas trevliga stockholmare också - kanske!

Direktörerna på Svenskt Näringsliv står fast vid att stoppa avtalet som förhandlats fram mellan Handelsanställdas Förbund och Svensk Handel. De manliga och ytterst välbetalda direktörerna (jag undrar om dom själva begränsat sina egna löneökningar till samma nivå som industriavtalet) har faktiskt mage att på allvar vilja ta strid för att lågavlönade kvinnor MÅSTE ha ett lägre lönepåslag än vad mer välbetalda män får. Att dom var korkade visste jag redan, men jag trodde faktiskt inte att dom skulle ha mage att stå fast vid dumheterna. Jag trodde dom mycket snabbt skulle gå ut och deklarera att det hela var ett missförstånd. Men dom har fortfarande några dagar till på sig att rätta till sitt misstag. För dom tror väl inte på allvar att det ska gå att tvinga Handels att skriva på ett nytt avtal som är sämre när man redan varit överens om ett bättre avtal? Då är dom till och med mer korkade än jag trodde. Om man har egna individuella löneförhandlingar har jag svårt att tro att dom kan få några påslag på de närmaste decennierna. Det skulle vara om det finns någon garanti efter 3 år. Inte efter detta klavertramp. Jag hoppas att Urban Bäckström har lön efter prestation - då blir han utan lön en tid...

Erik Fichtelius dokumentär om Göran Persson fortsätter att dominera debatten. Jag har bara sett delar av programmen och dessutom läst en del tidningskommentarer. Men jag tycker media har missat en del. Men min grundtes är att dokumentären sänts alldeles för snabbt inpå avgången. Det har inneburit att de som fått kritik har haft allt för stort intresse av att försvara sig, och då ofta hävdat att Göran Persson ljuger. För om jag ska vara uppriktig tror jag mer på Göran Persson. Att för 10 år sedan hitta på en lögn när han inte vet när och i vilket sammanhang lögnen skulle sändas gör det svårt för mig att tänka att han skulle hitta på saker. Vad det handlar om är nog snarare en allt för uppriktig politiker som har gjort ett stort misstag som ställt upp. Och där nu många passar på att hämnas oförrätter. Jag såg att någon passat på att polisanmäla Göran Persson för att han kört fyrhjulig MC utan hjälm hemma på gården. Denna någon vågade inte stå för det hela med sitt namn, tydligen eftersom han var politisk motståndare. Det är uppenbart att han bara är en i en lång rad som tänkt ta politiska poänger. Nu misslyckades det helt eftersom det inte var olagligt i det sammanhang där det skedde. Jag för min del tycker Göran Persson ska ha stor heder av att ha valt att återvända till det jordnära (skogsbruk främst väl) när den politiska karriären är över. Och inte som en del andra (Carl Bildt t.ex.) tjäna en massa pengar på olika affärer och konsultuppdrag genom att utnyttja de förbindelser han skaffat under den politiska karriären.

För övrigt tycker jag Göran Persson borde ha tänkte sig för både en gång och två gånger innan han ställt upp på inspelningarna. Helt uppenbart är att ingen annan kommer att göra om experimentet efter Göran Perssons misstag.

Inga kommentarer: