fredag 30 mars 2007

Försäkringskassan på fel spår

Jaha, så har då vi som jobbar på Försäkringskasssan fått veta hur bra det ska bli om ett år när vår nya organisation ska genomföras. Det var många fördelar som presenterades (alla med att det blir si och så), och ett par nackdelar (alla med att det KAN bli si och så). I korthet innebär förändringen att den mesta handläggningen av olika ärenden för Försäkringskassan ska ske på 18 olika ställen i landet. I Skåne två (Lund och Malmö), hela Norrland får tre (Skellefteå, Sundsvall och Luleå). Endast vissa ärenden (främst Rehabilitering av långtidssjuka, sjukersättning och handikappförmåner) kommer att ske på fler ställen, ca 70 i landet. Den nordligaste platsen där sjukpenningen ska handläggas är Falun.... Man gör stor affär av att man skall utöka antalet lokalkontor (från 320 till 330) så att man finns i alla kommuner. Men då ska vi komma ihåg att på nästan alla dessa orter kommer det bara att vara öppet några timmar i veckan genom att man hyr ett kontorsrum hos t.ex. Arbetsförmedlingen för att ta emot i förhand tidsbokade besök. Några spontana besök av t.ex pensionärer som behöver hjälp med blanketter, invandrare med språkproblem som behöver förklarat något osv kommer inte att vara välkomna. Alla dessa hänvisas till Internet eller ett rikstäckande telefonicallcenter. Jag såg av en tillfällighet en omröstning på SVT om hur man helst vill ha sina kontakt med Försäkringsakassan. 61% vill ha en personlig kontakt, 20% vill utnyttja Internet och 7% vill ha telefonkontakt. Jag tror inte Curt Malmborg vill kännas vid dom siffrorna.

För min personliga del innebär detta att jag har att välja mellan att pendla 3-4 timmar om dagen eller säga upp bekantskapen med Försäkringskassan. Valet är inte särskilt svårt! Dels därför att jag inte kan pendla med tåg/buss 3-4 timmar varje dag, dels därför att jag tror att detta kommer att bli totalfiasko, och det vill jag inte vara med om.

Som förväntat är inte Göran Persson helt nöjd med hur Erik Fichtelius och SVT klippt ihop de 4 x 1 timme av Ordförande Göran som sänts i TV. Han tycks mena att av de ca 100 timmar med intervjuer som spelats in har man medvetet valt ut de delar där han har negativa synpunkter på olika personer, men man har inte tagit med de positiva omdömena eller de resonemang om politiska ställningstagande som han väl hoppats skulle dominera. Och det är mycket möjligt att Göran har rätt (ganska troligt att han har rätt skulle jag vilja påstå). Men att en erfaren politiker så totalt kan missbedöma journalisters urvalsprinciper är oförlåtligt. Göran har sig själv att skylla. Hur som helst tror jag att det stora misstaget var att sända serien så snabbt inpå avgången. Hade man väntat några år tror jag att klippningen blivit annorlunda och att den faktiskt hade blivit intressantare. Kanske kan man låta göra en ny version då?

Inga kommentarer: