fredag 9 mars 2007

Internationella kvinnodagen

I går var det Internationella Kvinnodagen. Jag hörde någon som hävdade att man inte kommit så långt när det gällde jämställdheten trots allt. Som exempel tog man att även om det fanns ganska gott om kvinnliga chefer numera, så var dom nästan alltid chefer över andra kvinnor - inte över män. Men min chef är en kvinna. Å andra sidan är jag enda man i föräldrapenninggruppen. Min kvinnliga chefs egen chef är en kvinna. Och hennes chef är en kvinna. Fast hennes chef är en man. Fast å andra sidan är hans chef en kvinna. Fast det är klart hennes chef är en man. Och nu har vi alltså nått toppen i form av statsminister Fredrik Reinfeldt. Över honom finns bara svenska folket, knugen och Carl Bildt!

Israelisk militär fängslade (kidnappade?) i dagarna minst 18 medlemmar av den palestinska säkerhetspolisen. Antalet varierar beroende på källa, men eftersom Israel bekräftat 18 så är det väl i varje fall minsta antalet. Gripandet (kidnappandet?) skedde i den palestinska säkerhetspolisens lokaler, på palestinskt territorium. Jag nämner det bara för att visa att medan vi kräver av den palestinska regeringen att den ska erkänna Israel så erkänner inte den israeliska regeringen Palestina. Man kidnappar inte folk inne på dess eget territorium om man erkänner statens rätt att existera.

Den israeliska militären använde under förra veckan räder i Nablus civila oskyldiga palestinier som mänskliga sköldar. Bland annat tvingades en 11-årig flicka gå före från hus till hus när israelerna sökte efter misshagliga palestinska element. Internationella konventioner förbjuder att man använder mänskliga sköldar på det viset, men det är inte första gången den israeliska militärn gör sig skyldiga till liknande brott.

Moderaterna har nu kommit på en lösning så att inte fler moderatskandaler ska inträffa där det visar sig att framstående moderater medvetet smitit undan TV-licensen. Man vill avskaffa licensen. Istället ska public service finansieras med rena skattemedel. Samtidigt vill man ta bort politiker i SR:s, SVT:s och UR:s styrelser. Dom ska istället fyllas med andra som anses lämpligare. Antagligen representanter för näringslivet som ju är helt neutrala i motsats till politiker - eller? Argumentet för att avskaffa licensen är att den tekniska utvecklingen gör att man kan titta på TV via så mycket att det blir svårt att bestämma vad som ska innebära att man har utrustning för TV-tittande. Och det är ett argument som jag nästan köper. Argumentet för licens och inte statsbidrag är att det gör radio och TV mer fria från inblandning från staten. Med statsbidrag kan staten utöva utpressning om programinnehållet inte passar genom att helt enkelt minska statsbidraget. Och det kan innebär att radio och TV blir mer inställsamma mot de man ska granska. Jag köper det argumentet också, och står där mellan hötapparna och vet varken ut eller in.

Företagaren Claes Wellton är i farten igen. I helsidesannonser erbjuder han allmänheten att satsa pengar i hans senaste projekt. Han lovar i rubriken att de investerade pengarna ska hundrafaldigas på bara några år. Företaget i fråga. Wellton Way, gick i konkurs för några månader sedan och då kände sig medfinansiärerna blåsta. Nu drar företaget igång igen med förhoppningsvis nytt kapital. Mest känd är väl Claes Wellton för Lap Power, företaget som sålde datorer på hustruns urringning. Tanken var att köparna skulle trilla ner mellan tuttarna och av bara farten köpa en dator.

Inga kommentarer: