söndag 4 mars 2007

Mats Odell som förskingrare

Mats Odells korståg för att förskingra svenska folkets egendom fortsätter. Det jag talar om handlar alltså om högeralliansens löfte att sälja ut ett antal statliga företag. Det handlar om resterande del av Telia Sonera, SBAB, Nordea, Vin & Sprit osv. En försäljning som ska ske av rent ideologiska och principiella skäl. Inte av opinionsmässiga eller ekonomiska skäl. En undersökning gjord av Sifo på uppdrag av GP visar att realisationen av folkets egendom bara har stöd av ungefär en tredjedel av svenska folket. 70% av de som röstat på vänsteroppositionen motsätter sig en försäljning. Och bara ungefär 40% av högeralliansens egna väljare är positiva till utförsäljningen. Detta är obetydligt fler än som är negativa. I Finland är man oroliga för vad utförsäljningen av Telia Sonera till ett privat monopol av det fasta telenätet ska skapa för problem. Och situationen är den samma här i Sverige. Trots att den svenska statens andel av det svenska näringslivet är låg i jämförelse med många andra europeiska länder ska alltså utförsäljningen forceras fram. Inte ens det faktum att försäljningen är en dålig affär för staten kan beveka privatiseringsfanatikerna inom högeralliansen. Eftersom de statliga företagen är välskötta företag som ger staten en hög utdelning samtidigt som staten som låntagare är en säker låntagare och därmed får betala låga räntor blir det hela helt enkelt en dålig affär. De utdelningar som företagen levererar till staten är helt enkelt högre än de räntor staten får betala på de lån man kan betala av på för pengarna. Stoppa vansinnet!

Det fredliga Schweiz har invaderat sin lilleputtgranne Liechtenstein. Ja, det låter värre än vad det är, men faktum är att 170 fullt beväpnade schweiziska soldater gick vilse i natten och hamnade i Liechtenstein. Och den styrkan var väl större än det kejserliga gardet i Vaduz!

Apropå gårdagens kommentar till FlyMe:s konkurs ser jag i dag i bladet att polisen konfiskerat ett antal datorer hos koncernchefen Finn Thaulow. Seriösa företagare!

Springtimerapport 2007: Dagen har präglats av vårkänslor. Det känns att vi (hoppas jag) har lämnat vintern bakom oss. Och om allt går i lås blir det senare i eftermiddag en joggingtur. Tyvärr har det ju varit ca 2 veckors uppehåll, så det blir väl ganska trögt. Men det är ju ett tag till tills loppet.

Inga kommentarer: