torsdag 29 mars 2007

Skoltalibanen Jan Björklund och särskolan

Skolministern, skoltalibanen och majoren Jan Björklund har deklarerat att han ska slänga Carlbeck-kommitténs utredning om särskolan i papperskorgen. Ja, han har faktiskt uttryckt sig exakt så drastiskt. Så reagerar en sann taliban på allt som inte passar. Utredningen ville i ökad utsträckning integrera barnen i dagens särskola i den vanliga skolan. Färre barn skulle gå i en separat särskola. Bakom förslagen ligger tankar om att för många barn placeras i särskolan eftersom detta är enklare för skolledningen när dom får problem i skolan, än att istället sätta in extra resurser till stöd i den vanliga klassen.

Bland oss med barn i särskolan är meningarna delade vilket som är bäst. Det är inte självklart att det blir bättre av att gå för sig själv i en separat särskola, men inte heller självklart att det blir bättre av att integreras i vanlig skola. Det hela är helt enkelt individuellt. Men jag är övertygad om att många barn som i dag går i särskolan mycket väl hade kunnat gå en reguljär skola med ordentligt individuellt stöd. Men många mår mycket bättre av att få utvecklas i sin egen takt i särskolan. Alla förslagen i Carlbeck-kommitténs utredning var inte lämpliga men att så demonstrativt slänga hela utredningen i papperskorgen säger nog tyvärr mer om Jan Björklund än om utredningen. Jag tycker vi slänger Jan Björklund i papperskorgen också!

För övrigt noterar jag att i stort sett alla (förutom Urban Bäckström och ett litet antal direktörer på Svenskt Näringsliv) tycker att avtalet mellan Handels och Handeln är fullt rimligt. Ett litet antal borgerliga ledarsidor har visat förståelse för Svenskt Näringslivs inklampande, och jag hörde faktiskt en stackars företrädare för Högeralliansen som också visade förståelse. Men dom är ganska ensamma. Det måste vara ett önskeuppdrag att få i uppdrag att medla mellan två parter som är överens.

Fredrick Federleys mamma tycker att Fredrick är hopplös. Tänk att han kan ha en mamma som är så klarsynt. Vi andra får väl glädjas åt att CUF snart ska få en ny ledare. Föreslagen är Marie Wickberg, som enligt vad jag läser mig till i en artikel i DN verkar vara centerpartist i motsats till hr Federley som mest verkar vara moderat på högerkanten.

I morgon ska Försäkringskassans personal få domen som berättar om det finns någon framtid inom myndigheten eller om det gäller att börja se om sitt hus. Mycket enkelt verkar det handla om att den mesta verksamheten ska skötas från 16 produktionscenter utplacerade i landet. Och en liten del av verksamheten (handikapphandläggning och rehabilitering av långtidssjuka främst) ska ske från ca 60 specialistcenter i landet. Om någon av våra kunder vill ha kontakt med Försäkringskassan får man ringa till någon av 4 telefonicentraler i landet. Dessutom ska det finnas ett kontor i varje kommun, men i de flesta kommuner verkar detta handla om att hyra in sig med en eller två stolar på AF t.ex. och ha öppet några timmar i veckan för den som ringt i förväg och bokat tid. På detta sättet tror höga vederbörande att man ska kunna ge en bättre service på effektivare sätt. De flesta av oss som jobbar i verksamheten tror att detta kommer att bli en sämre service och ännu värre balanser för att hinna med. På många håll i landet kommer säkert hälften av personalen att tvingas säga upp sig. Ett antal län kommer att nästan bli utan verksamhet. I en artikel i facket ST:s tidning berättar ansvarig minister (Cristina Husmark Pehrsson) att hon inte lägger sig i Försäkringskassans organisation. Nä, men det blir du som får stå till svars när verksamheten kraschar! Det vi ska få veta i morgon är i princip var dessa produktionscenter och specialistcenter ska finnas, och vilka arbetsuppgifter som ska skötas var. Förresten har produktionscenter och specialistcenter har redan fått så dåligt rykte att man döpt om dom till Nationella försäkringscenter och Lokala försäkringscenter.

Någon som vill anställa en 55 år man med 33 års erfarenhet av socialförsäkringen?

Inga kommentarer: