söndag 25 mars 2007

Sängliggande

Förkylningar har drabbat familjen. Angeli har varit hemma från skolan hela veckan; snuvig, lite feber, hosta och allmän trötthet. Kimmy har varit hemma torsdag-fredag med ordentlig feber. Han har mest legat ner och sovit, och det är inte typiskt för honom direkt. Och själv fick jag min attack fredagskväll när jag började känna feber på gång. Och jag har i princip legat ner hela dagen med en lätt övergående feber, men främst med en ordentlig huvudvärk och hosta. Kimmy verkar har tyckt riktigt synd om sin pappa och har legat och gosat med mig i stort sett hela dagen. Han har inte lämnat mig mer än ett par minuter åt gången.

Högeralliansregeringen arbetar intensivt för att öka maktkoncentrationen inom svensk media. Bonnier, som äger en stor del av de större dagstidningarna, bokförlag, tidskrifter osv blir nu utan protester från högeralliansen ensamma ägare till TV4. I motsats till de flesta andra demokratier har Sverige inga lagar som begränsar ägandet inom media. Dom verkar också vara på väg att avskaffa presstödet. Ett stöd som gör att det på många marknader fortfarande finns mer än en lokal tidning att välja på. Istället för presstödet vill man sänka reklamskatten. Dvs istället för presstödet (som gynnar den mindre av de konkurrerande tidningarna) vill man sänka reklamskatten (som gynnar den större av de konkurrerande tidningarna). Av helt naturliga skäl är det så att den större av tidningarna får flest annonser, dvs mest pengar, dvs mest resurser att göra en bra tidning, dvs kan bli ännu större, dvs kan få ännu fler annonser... osv. Presstödet finns till för att ge andratidningen en chans att konkurrera. Den som skulle tjäna mest på ett avskaffande av presstödet och sänkande av reklamskatten är de tidningar som redan i dag går bra. Nu kan man dessutom bli av med en irriterande konkurrent. Inte illa pinkat!

50-års firande EU har fått en av sina intelligenta idéer. I Sverige har vi lägre moms på böcker (bland annat) än vad momssatsen i allmänhet är. Och detta inbegriper talböcker. Men, se det passar inte EU. Talböcker är inte vanliga böcker och ska alltså ha högre moms. Bland de som protesterar är synskadade. Själv kan jag överhuvudtaget inte begripa vad Bryssel har med vilken moms vi tar ut på talböcker att göra. Låt EU syssla med väsentligheter och inte lägga sig i ländernas inre angelägenheter. Gå ur EU!

Inga kommentarer: