lördag 10 mars 2007

Idrottsrörelsen och skattemoral

Idrottsrörelsen verkar inte gilla att Skatteverket utsett bland annat 150 elitidrottsklubbar för en skatterevision.
- "Vi tycker inte att det finns något självändamål i att kontrollera idrotten mer än annan verksamhet i samhället. Det är inte bra om man anser att det finns en mygelkultur inom idrotten," säger Jerker Löfgren som är ansvarig för skattefrågor på Riksidrottsstyrelsen.

Ja, jag kan undra varför Skatteverket tycker att det kan vara en bra idé att kolla elitidrotten?

Springtimerapport 2007: Jag hade tänkt ta en joggingrunda i torsdags. Men det hann bli lite sent innan jag var klar med allt annat, det hade blivit mörkt och jag var trött. Eller kort sagt, jag gittade inte! Så det fick bli i går istället, trots att det hade hunnit bli mörkt när det var dags. Dessutom regnade det. Men nu måste jag ut om jag skall hinna med två rundor denna veckan som ju är mitt mål. För att pigga upp bestämde jag mig för att prova med att springa med MP3-spelaren i öronen. Det ser så avslappnat ut när man ser det fina folket jogga fram med lurar i öronen... Till en början kändes det som att man av musiken lockades att springa fortare, och faktum är att det kändes som om man orkade bättre. Kanske för att man lyssnade på musiken istället för att känna efter hur trött man är. Jag kunde konstatera att hårdrock inte var någon höjdare att jogga till. Taj Mahals blues däremot var bra och en gammal låt med Nationalteatern var inte heller fel. När jag kom hem kändes det som om jag hade sprungit ganska fort. Tiden 32.40 blev därför en ren chock. Nästan två minuter sämre än förra gången. Jag tror att det är något fel på klockan, digitala klockor tål kanske inte regn?

EU:s toppmöte är på väg att enas om en del mål när det gäller energi och utsläpp. Men en del diskussioner är rent humoristiska. Bland annat har Frankrike och Finland (de enda Europeiska länder som gör någon egentlig satsning på ny kärnkraft) krävt att kärnkraft skulle räknas med bland förnyelsebara energikällor. Mycket dumt ska man höra innan öronen trillar av. Dom som hävdar något så korkat måste ha fått en hjärnskada (av för mycket strålning?). Jag kan acceptera att vi har olika syn på huruvida kärnkraft är en ren energikälla, men förnyelsebar? När man säger att kärnkraften är en förhållandevis ren energikälla tänker man på att det inte förekommer så mycket utsläpp från ett kärnkraftverk. Medan jag hävdar att man måste räkna med det radioaktiva avfall som skapas och som måste hållas under uppsikt i många hundratals år. Och att produktionen av råvaran (uranbränslet) är en ytterst miljövidrig verksamhet. Men OK, saken kan diskuteras. Men förnyelsebar? Förnyelsebara energikällor är sådana som utvinner energi ur något som nyproduceras hela tiden. Sol (när solens strålar tagit slut kan vi ändå hälsa hem). Vind (sannolikheten för att det ska sluta blåsa är inte så stor). Vatten (när floder och älvar slutat rinna kan vi nog också hälsa hem). Men olja, naturgas, kol, uran osv är något som finns i jorden, men en dag tar det slut. Vi kan alltså inte gräva upp hur mycket kol som helst, vi kan inte pumpa upp hur mycket olja som helst och vi kan inte heller gräva upp hur mycket uran som helst. Det tar slut - det är inte förnyelsebart!

Jag hörde på nyheterna att försvarsmakten budgeterat för att svenska flottan ska ställa upp för att hjälpa NATO (dvs USA) i kampen mot terrorismen i Medelhavet. På vad sätt en svenska flottinsats i Medelhavet på USA:s sida skulle göra världen till en tryggare värld har jag svårt att se. Men det är nog bara en av många små smygsteg som tas för att inkorporera Sverige i NATO utan att svenska folket bestämt att vi ska bli medlemmar. Det har inte ens tagits något Riksdagsbeslut eller Regeringsbeslut om någon insats. Men om krigsmakten har budgeterat för det så man har väl fått underhandsklartecken från något moderat eller folkpartist eller centerpartist eller kanske en kristdemokrat. Gör världen till en tryggare plats att leva i - ta avstånd från Pentagons krig mot verkliga eller påhittade terroristhot!

Inga kommentarer: