torsdag 15 mars 2007

Kulturnisse

Gårdagskvällen gick i kulturens tecken. Kevin och jag gjorde ett besök på Åstorps Kulturhus Björnen för att titta på en fotoutställning med Jean-Marc Millières och med engelsk brassmusik med Brass Öresound. Ett inte helt misslyckat besök. Åstorps Kulturhus är inhyst i en stor gammal frikyrka (tillhörde EFS) som ligger i centrala Åstorp. En mycket bra investering när man beslutade att köpa in byggnaden och tomten och renovera till ett kulturhus med möjlighet för konserter, teater, utställningar, servering osv. Bland annat har fotoklubben ett fotolabb här. Tyvärr blev lokalerna i källarplanet för Rockfront inte så bra, när man övade kunde ingen annan verksamhet pågå i lokalerna... Men det har visst löst sig genom samarbete med Ryttarföreningen istället.

Även LO verkar nu öppna upp för en utökning av kärnkraftsproduktionen. Lyckligtvis inte genom att starta nya kärnkraftsreaktorer, men genom att öka effekten. Dom har tydligen inte heller insett att aggregaten har nått sin fulla livslängd. Alla avbrott som sker är ett bevis för att dom börjar bli ålderstigna. Det går inte att krama ur mycket mer. Men det blir dyrt att få ut det där extra. Gör allvar av satsningen på förnyelsebara energikällor istället. Kraftindustrin satsar mer pengar på kärnkraftsutbyggnad än på förnyelsebara energikällor i dag. Det lönar sig mer antar jag.

USA:s invasion av Irak är på väg att splittra landat totalt. I dag är de kurdiska områdena mer eller mindre självstyrande. Övriga Irak är på väg att splittras i en shiamuslimsk och en sunnimuslimsk del. Och nu verkar man vara inne på att skapa en fjärde självstyrande del, för de kristna grupper som bor i Irak (dom utgör nästan 5% av befolkningen). Eller snarare utgjorde för detta är den grupp där flest flytt landet.

JO har offentliggjort en rapport över vilken typ av ärenden som man främst fått att handlägga och som gäller Försäkringskassan. De vanligaste ärendena handlar om för lång handläggningstid och att handlingar försvinner. I en intervju låter det som om generaldirektör Curt Malmborg tror att kommande omorganisation ska förbättra situationen. När sanningen är att det är precis tvärtom. Den omorganisation som Försäkringskassan i Skåne genomförde för snart två år sedan skapade enorma handläggningstider. Vi har dåligt hämtat oss än efter den chockterapin. Och det är just omorganisationer som förorsakar att handlingar försvinner. Det dyker regelbundet upp epost från alla håll och kanter där man efterlyser handlingar som behövs för omprövningar och överklagande av beslut. Eftersom handläggningsorter ändrats i olika omgångar vet ingen var handlingarna finns eftersom dom skickas fel, arkiveras fel osv. Den omorganisation som Försäkringskassan är på väg att göra inom kort kommer att skapa ännu mer turbulens där handlingar försvinner och handläggningen blir lidande och inte hinns med. Men skulden för detta ligger inte hos personalen utan hos generaldirektör Curt Malmborg och produktionsdirektör Maivor Isaksson och alla underlydande chefer som bara jamsar med. Det hjälper inte att ge personalen bättre utbildning. Det är ledningen som behöver bättre kontakt med verkligheten!

Inga kommentarer: