tisdag 13 mars 2007

Kollektivtrafiksatsning - pyttsan

Vi satsar på kollektivtrafiken upprepar politikerna i ett kör. Men hur är det med den saken i verkligheten? Stockholms Fria Tidning har räknat på hur priset på månadskortet har utvecklats i Stockholm och jämfört med den allmänna prisutvecklingen. Sedan 1990 har priset på SL:s månadskort ökat med dubbelt så mycket som priserna i allmänhet. Och även jämfört med priset på bensin har SL-kortet ökat mer i pris. 1990 fick man 36 liter bensin för ett månadskort, i dag får man 52 liter bensin för ett månadskort. 1990 var skattefinansieringen ca 70 procent, i dag är den ca 50 procent. Och jag tror inte att Stockholm skiljer sig märkbart från övriga landet. Vi satsar på kollektivtrafiken - skitsnack! Jag fick Skånetrafikens kundtidning för några dagar sedan i brevlådan. I den deklarerar nå'n tjänsteman på Skånetrafiken frankt att någon nolltaxa kommer det aldrig att bli. Då blir det alldeles för många som åker. Och det är just där skon klämmer. Det gäller att hålla priset uppe och skattefinansieringen nere så att inte för många åker med tågen och bussarna!

Jag ser att moderatstyrda Danderyds kommun annonserar i Metro och söker invandrare att flytta till kommunen:

"Som Sveriges rikaste kommun tar vi nu vårt ansvar för att hjälpa till med flyktingmottagningen. Vi tänker slå vårt resultat från 2004, då vi tog emot en (1) flykting. I år öppnar vi grinden för tre nya utlänningar. Vi tror att du är rökfri, gärna med ursprung i ett nordisk land...."

Oj, jag läste fel, det var inte Danderyds kommun som satt in annonsen, det var Dandedrygs kommun. För inte kan det väl vara så att moderatstyrda Danderyd utanför Stockholm är lika snåla som moderatghettot Vellinge i Skåne som vägrar ta emot några flyktingar.

Polisen gjorde razzia hos Hells Angels i Stockholm i samband med att man firade tioårsjubileum. Man letade främst efter narkotika och hittade lite sådant. Men mest förvånade blev man över att hitta en 3,7 meter lång pansarvärnskanon! Nog minns jag när Hells Angels i Hasslarp och Bandidos i Kattarp här nere i Skåne sköt på varandra och kanske hade behövt en pansarvärnskanon för att skjuta de kilometrarna mellan Hasslarp och Kattarp. Men jag trodde dom slutit fred. Vad ska dom annars med ett sådant vapen? Det kan ju bara användas för att skjuta på stridsvagnar eller pansarfordon. Och sådant sysslar väl inte Hells Angels med. Dom kör väl bara motorcykel och njuter av naturen? Skänkte försvaret för många så'na här pjäser när hela lagret skickades till Baltikum?

Folkpartiets Erik Ullenhags kritik av centerns högervridning har satt fart på ledarsidorna. De flesta kommentarerna handlar om att det är ett Folkparti i kris som vill skapa uppmärksamhet. Den stora sakfrågan, dvs att centern gått från att vara ett mittenparti med en grön profil och med sin bas på landsbygden till att vara ett marknadsliberalt storstadsparti med den gröna profilen inlämnad för återvinning, har inte diskuterats lika flitigt.

Inga kommentarer: