söndag 18 mars 2007

Äkta miljöframsteg och myt

Allt medan vi får mer och mer bränslesnåla bilar väljer vi att köpa allt större bilar. Som jag sagt tidigare är Sverige det EU-land som köper de mest bränsleslukande bilarna. Som resultat minskar inte utsläppen från persontrafiken mer än marginellt. Samtidigt som utsläppen från lastbilstrafiken ökar kraftigt för att inte tala om utsläppen från motorcyklar och mopeder som fördubblats på några år. Talet om miljövänliga transporter är just mest tal, inte handling. Enligt statistiken ökar fösäljningen av s.k. miljöbilar som kan gå på etanol. Men underligt nog ökar inte etanolförsäljningen. Sanningen är att våra kära bilister köper miljöbilar för att lättare kunna parkera eller få andra förmåner, men sedan kör dom på bensin. Skäms dom inte!

Springtimerapport 2007: Det har blivit långpaus med förberedelserna inför Springtime. Under veckan var det först lite taskigt väder, sedan både torsdag och fredag var Ingela iväg på olika aktiviteter i stort sett direkt efter att jag kom hem från jobbet (fackmöten och personalfest - oväsentligheter när jag vill springa ett varv i skogen). I går satte migränattacken stop för det hela. Och det känns som om den gör det samma i dag. Även om huvudvärken har gått över känns det inte riktigt rätt trots detta. Jag vet inte riktigt hur man ska beskriva det när man inte känner att man har full koll på läget. Det känns som om man bara är till en del närvarande. Resten har försvunnit. Det är inte lika akut som det kan vara mitt under migränattackerna, men hela tiden finns en känsla av att jag inte riktigt vet vem jag är eller var jag är. Ingenting smakar (som godismissbrukare känns det mycket oroande när inte ens godis smakar gott). Och dessutom är jag mycket trött. Alltså ingen runda i skogen! Dessutom känns vädret inte riktigt säkert. Mellan solskensminuter kommer det våldsamma hagelskurar. Och det har utlovats stormvindar framåt kvällningen. Jag får försöka ta mig tid i början på nästa vecka istället. Jag får satsa på en liten avkopplande promenad i dag istället.

I varje fall Norge har tagit sitt förnuft till fånga och snabbt erkännt den nya palestinska samlingsregeringen. USA lyder naturligtvis Israel och vägrar ett erkännande. Carl Bildt i sin tur verkar vänta på order från EU:s ledning innan ett svenskt beslut fattas. Skandalen fortsätter alltså. Vi ställer krav på den ockuperade staten att acceptera ockupanten och ta avstånd från våld (enligt FN:s stadgar har man rätt att använda våld mot ockupanter). Men vi ställer inte krav på ockupanten att acceptera den ockuperade staten eller att avhålla sig från våld. Och den politiken fortsätter vi att föra utan att skämmas!

Inga kommentarer: