onsdag 21 mars 2007

Argument för egen sak

Jaha, så var det slut på den minisemestern. I dag var det tillbaks på post. På Försäkringskassans Intranät dök det upp lite ny information om det som kallas Försäkringskassan 2.0. Rubriken var Närhet och stordriftsfördelar! I korthet ska 16 stycken s.k. Produktionscenter ta hand om handläggningen av de flesta förmåner, medan ca 60 s.k. specialistcenter ska ta hand om det man kallar mer komplexa ärenden som kräver personliga möten. Och sedan lovar man att det ska finnas ett kontor i varje kommun. Dessa kontor kommer dock i allmänhet att var mycket begränsade. I allmänhet 1-2 personer som några timmar varje vecka har öppet för att hjälpa till att fylla i blanketter. Och man hyr då in sig på en stol på kommunkontoret, på arbetsförmedlingen eller kanske skattekontoret.

Det jag ser som dom stora problemen är dels att man faktiskt tror på stordriftsfördelar. Om det sitter 100 handläggare av föräldrapenning på rad i ett kontorslandskap utan kontakt med de som ska ha sin föräldrapenning så tror man på fullt allvar att detta är effektivare och bättre än att det sitter 5 personer utspridda på 20 platser med mer direkt kontakt med de som ska ha sin föräldrapenning utbetald. Den omorganisation som Försäkringskassan i Skåne genomförde för snart 2 år sedan (som var ett steg på den inslagna centraliseringsinriktningen) upplevs inte av någon som effektivare. Det tog drygt ett år innan vi var nere på balanser som i varje fall var nära de som gällde innan den genomförda koncentrationen. Och det hade kostat (och kostar) en hel del övertid).

Ett annat problem är att man faktiskt tror att (bara för att fortsätta med samma exempel) att de som har föräldrapenning inte har någon vilja att ha en personlig handläggare. Utan att mammor och pappor föredrar telefonikundtjänster och Internet. Men många (inte bara svårt sjuka och handikappade) vill ha en personlig handläggare att vända sig till. Och alla har inte Internet, men det verkar man tro på Huvudkontoret.

Ett tredje problem är arbetstrivseln. Vad jag har hört är det t.ex. ingen i den grupp jag tillhör som ser detta som ett steg framåt. Snarare är det så att allt fler ser sig om efter alternativ utanför Försäkringskassan. Kompetensförlusterna kommer att bli enorma! Fast det är kanske det man vill? Många har jobbat på Försäkringskassan i kanske 20-30 år, men har inte högskoleutbildning. Och det är sådana man vill ha. Kanske är det bara ett sätt att få bytt ut personalen till mer högutbildad sådan. Fast då får man vara beredd på att höja lönerna ordentligt om man inte vill förlora personalen igen efter något år.

Ett fjärde problem skiter man fullständigt i, det vet jag. Och det är miljöanpassningen. Den nya organisationen kommer att kräva långa pendlingsavstånd för många i personalen. Men jag tror inte att Försäkringskassan har någon miljöpolicy!

Inga kommentarer: