lördag 17 mars 2007

Vem bestämmer egentligen?

Palestina har fått en ny regering. En koalition mellan Hamas (som vann valet i Palestina) och al-Fatah (som förlorade valet) och med flera helt oberoende ledamöter på viktiga poster. Och naturligtvis har Israel deklarerat att man inte accepterar den nya regeringen. Enligt den israeliska regeringens talesman Miri Eisin förväntar sig Israel att även det internationella samfundet (vilket korkat uttryck egentligen) ska avstå från ett erkännande och att man ska vägra all kontakt med regeringen. Detta eftersom den palestinska regeringen inte (på ett för Israel tillfredsställande sätt) erkänner den israeliska staten, tar avstånd från våld och respekterar de avtal som tidigare slutits. Som jag sagt tidigare utgår jag ifrån att det internationella samfundet ställer exakt samma krav på Israel, dvs att man erkänner den palestinska staten, avstår från våld mot den palestinska staten och respekterar de avtal som slutits tidigare. I annat fall utgår jag ifrån att man internationellt avbryter även kontakterna med Israel. Men naturligtvis kommer detta inte att ske. USA gör som Israel säger, och övriga världen gör som USA säger!

De svenska fiskarna fuskar med sin rapportering av hur mycket fisk man tar upp, det hävdar i varje fall Fiskeriverket i en rapport. Näst efter polackerna är de svenska fiskarna de största fuskarna av alla Östersjöländerna. Sätt åt fuskarna! Öka kontrollerna, sänk ersättningen och höj straffen. Det är ju de metoder som är tänkt att användas mot vanligt folk som fuskar.

Jag såg en siffra som berättade att svenska bilar var de mest bränsleslukande inom hela EU. Och det handlade inte om att vi har så gamla bilar som det så ofta skylls på. Det handlade om nybilsförsäljningen. De svenska bilköparna är alltså de inom hela EU som köper de tyngsta och mest bränsleslukande bilarna. Och så klagar dom på att bensinpriset är för högt? Men man blir inte förvånad när man ser alla stadsjeepar som rullar runt, men som aldrig i hela sitt liv ens ser en grusväg.

Systembolagets försäljning ökar. Under de senaste två åren har Systemets försäljning hela tiden ökat. Och enligt alkoholforskarna har under samma tid den totala alkoholkonsumtionen minskat. Det är något som inte stämmer i den rapporteringen. Spritliberalerna hävdar ju att vi måste sänka alkoholskatterna för att få stopp på privatinförseln. Kan det vara så att vad dom främst är ute efter är att öka försäljningen ännu mer bara? Kan det vara så att många svenskar helt enkelt tröttnat på att släpa öl, vin och sprit när nyhetens behag har lagt sig?

Enligt Metro har försvarsminister Odenbergs spionageförslag skapat osämja inom moderaterna. Fredrik Reinfeldt har hotat med att avgå om inte alla moderaterna stödjer förslaget. Inom i stort sett alla partier finns ett stort motstånd mot att låta Försvarets Radioanstallt avlyssna telefonsamtal och e-post på ett friare sätt. Inte så att man får avlyssna misstänkta personers trafik, utan all trafik ska avlyssnas för att leta efter spännande kontakter. Men det tror jag inte på, han riskerar inte makten över allt annat bara för detta.

Inga kommentarer: