måndag 14 december 2020

Vår trygga värld

» Så är det

Dagens huvudledare i Helsingborgs Dagblad (och gissar jag i Sydsvenskan också) har rubriken: Trygga Skåne kan bli ännu tryggare. Vi kan här läsa att människor känner sig allt mer trygga. Att brottsligheten minskar!

Det här måste vara en läsning som är en katastrof för representanter för den nya Brunblå sörjan. Sverigedumokrater, moderater och kristdumokrater bygger ju en stor del av sin politiska strategi på att sprida myten om våldspandemin. Hur Sverige har lika mycket mord som våldsdrabbade Mexiko osv.

xxxxx
Verkligheten är ju den att vi lever i ett tryggt hörn av världen. Vi har ingen våldsamt ökad brottslighet. De flesta brott minskar eller ligger oförändrat. Ledaren har sin utgångspunkt i situationen i Malmö. En stad som ju inom mytbildningen från partierna inom den Brunblå sörjan är extremt illa utsatt. Vi kan istället läsa att andelen malmöbor som uppger sig ha utsatts för någon form av brott under senaste året är den lägsta sedan man började göra den här typen av mätningar. Sedan 2017 har antalet skjutningar minskat från 65 till 19. Antalet sprängningar har minskat från 62 till 16.

Insatser som gjorts av politiker och polisen har gjort skillnad. Det har gett resultat. Men vi kan vara ganska säkra på att man från representanter för den Brunblå sörjan kommer att fortsätta sprida sina myter i syfte att skrämma upp folk - och försöka ta politiska poäng.

Brottslighet och kriminalitet är alltid ett problem. Det är inget nytt problem. Vissa brott ökar och andra minskar. Men generellt finns det ingen ökning - snarast tvärtom. Det är inget nytt problem, och vi kommer med all säkerhet att få leva med det så länge vi lever - tyvärr. Samhället (vi medborgare, politiker, poliser osv) ska göra vad man kan för att förhindra att vi drabbas. Men det är ett önsketänkande att tro att vi kan bli av med brottsligheten. Men, risken för att någon drabbas är faktiskt mycket liten.

Den största risken vi löper är att vi drabbas av olika former av bedrägerier. Dagens moderna uppkopplade samhälle skapar en grogrund för olika former av bedrägerier. Samtidigt som t.ex. bankrån, butiksrån och värdetransportrån minskar kraftigt. Förändringar i samhället och våra vanor gör att viss form av brottslighet minskar och annan ökar.

Men, gå inte på myterna om en brottsvåg. Den finns inte och risken för att du som oskyldig privatperson drabbas är mycket låg. Det är större risk för att du råkar ut för en trafikolycka. Men det går du inte och oroar dig för hela tiden. För även den risken är liten!

Inga kommentarer: