söndag 20 december 2020

En bra affär

» På dina skattepengar

Jag såg en liten notis hos SVT. Den berättade att när Internationella Engelska Skolan (IES) nyligen köptes ut från börsen gjorde den gamla huvudägaren, det amerikanska riskkapitalbolaget TA Associates, en liten nätt förtjänst på dryga en miljard kronor. Grundaren Barbara Bergström gjorde själv en förtjänst på 500 miljoner kronor. Hon delar den nog broderligt med maken, den gamla journalisten Hans Bergström.

Lönsam skola
Visst känns det tryggt att veta att amerikanska riskkapitalister kan göra miljardförtjänster på bara några år på generösa svenska skolpengar och förmånliga system med skolval. Det gör det mer förståeligt varför den svenska friskolerörelsen och borgerliga politiker idag gemensamt mobiliserar så intensivt för att försvara den svenska världsunika marknadsskolan. Rätten för riskkapitalister och investerare att kunna tjäna pengar på skattefinansierad verksamhet är viktig. Att den ger sämre skola får inte rubba den rätten. Det handlar om prioriteringar.

Vi förstår varför regeringen Carl Bildt gömde undan en rapport från OECD i skrivbordslådan och lät bli att diarieföra att den kommit in. Rapporten berättade nämligen att klyftorna inom den svenska skolan riskerade att öka och skolresultaten riskerade försämras om Bildts planerade marknadsinspirerade friskoleexperiment genomfördes. Kommande vinster kunde ju riskera brinna inne.

Det gick som det kunde förväntas göra!

Läs:
Tjänade miljarder på Engelska skolan. - SVT

Inga kommentarer: