tisdag 8 december 2020

Skandalen Skånetrafiken

» Med moderater vid styret

Just nu är jag rejält förbannad på Skånetrafiken. Coronarestriktionerna har ju gjort att resandet med kollektivtrafiken har minskat ganska rejält. Man får alltså inte in lika mycket pengar för sålda biljetter till Länstrafiken. Till detta har nog "gratisåkandet" ökat eftersom kontrollerna har minskat. Ska man åka med Länstrafikens bussar så kan man idag inte köpa en biljett på bussen. Detta innebär att den som vill hoppa på en buss inte KAN göra rätt för sig om man inte inleder resan på en Pågatågsstation där det finns biljettautomater. Allt detta har naturligtvis inneburit minskade inkomster för Länstrafiken.

Pågatåg
Delar av dessa inkomstförluster har Staten kompenserat med statliga bidrag. Man har, i varje fall inte än, fått alla förluster kompenserade. Men delar av dessa i varje fall. Om jag inte minns fel så deklarerade man från Regeringens sida att regionerna fick denna kompensation under förutsättning att regionerna inte drog in på trafiken för att kompensera sig. Skånetrafiken har trots detta redan gjort en del minskningar i trafiken.

Nu i helgen byter man tidtabell! Den nya tidtabellen ska gälla ett år fram till i december 2021. Jag har gjort jämförelser för trafiken på Skånebanan (Helsingborg - Åstorp - Hässleholm - Kristianstad) som ju är den som berör mig främst. Och jag kan konstatera att Skånetrafiken gjort kraftiga nedskärningar i trafiken. Alla de Pågatåg som tidigare gått sträckan Helsingborg - Åstorp - Helsingborg har dragits in. Det innebär för Åstorp (och Bjuv, Mörarp och Påarp) att 8 tåg från Helsingborg och 7 tåg till Helsingborg dragits in.

Till detta har man dragit in 8 uppehåll i Kvidinge. Det gäller alla de tåg som går hela vägen till Kristianstad som nu bara blåser Kvidinge förbi. Det är alltså nästan hälften av alla tåg som stannade i Kvidinge. Till detta kan läggas att den begränsade busstrafik som gick Åstorp-Kvidinge-Klippan samtidigt läggs ner.

När vi i Coronatider uppmanas att inte trängas på tågen så gör alltså Skånetrafiken kraftiga neddragningar i trafiken. När vi uppmanas att ta nästa tåg/buss om det är fullt så går Skånetrafiken ned från halvtimmestrafik till entimmestrafik.

När Skånetrafiken efter att Coronarestriktionerna dragits in ska försöka locka tillbaka resenärerna möts dessa av indragna tåg.

Det är naturligtvis en direkt skandal. Jag undrar om de berörda kommunerna ens har informerats av Skånetrafiken om deras indragningar? Jag tycker att Kollektivtrafiknämndens ordförande moderaten Carina Zachau ska fundera över om hon verkligen är rätt person på rätt plats. Jag tycker inte det!

Ge moderaten Carina Zachau sparken

Ge Carina Zachau (m) sparken!

1 kommentar:

Sven Tycker sa...

Så sant! https://www.expressen.se/kvallsposten/debatt-kvp/straffa-inte-resenarerna-for-att-det-rader-en-pandemi/