torsdag 10 december 2020

Paniken sprider sig

» Vinsterna på skolmarknaden hotas

Den kommersiella skolmarknaden börjar känna att det brinner under fötterna. Det går inte att tolka det på något annat sätt alla de debattartiklar och uttalanden från branschföreträdare och andra intressenter som nu ger sig ut till försvar för rätten att tjäna slantar från skattebetalarna på att driva kommersiella skolföretag.

Skolan handlar om kunskap - inte maximerad aktieutdelning
Debatten om det svenska friskolesystemet har blossat upp ordentligt sedan vi kunnat se konsekvenserna av det svenska systemet. Den svenska skolan har blivit allt mer segregerad. Att de allt mer växande anonyma skolkoncernerna ser skolverksamheten som främst affärsverksamhet och i mindre utsträckning som skolverksamhet blir allt mer uppenbart. Det pågår en centralisering till allt färre företag, dominerade av svenska och utländska riskkapitalister.

Vi har fått en allt mer intensiv debatt om offentlighetsprincipen. De kommersiella skolkoncernerna ser skolverksamhet som en affärsverksamhet där uppgifter om skolan är affärshemligheter som måste hemlighållas. Vi har kunnat se att lärartäthet, elevyta osv är mindre i de kommersiella friskolorna jämfört med kommunala skolor. Andelen behöriga lärare är lägre. Medan betygen är högre trots sämre resultat på de nationella proven så klarar eleverna från friskolorna de högre studierna sämre. Dvs vi har fått en betygsinflation där man lockar till sig elever med högre betyg. Inte bättre undervisning!

När regeringen Bildt införde det svenska friskolesystemet med skolpeng skickade den europeiska samarbetsorganisationen OECD en utvärdering med en varning till den svenska Regeringen att man riskerade att skapa ett allt mer segregerat skolsystem. Rapporten blev aldrig offentlig i Sverige. Det är först nyligen som journalister lyckades hitta rapporten hos OECD. Det visade sig då att regeringen Bildt helt enkelt inte diariefört varningen när den kom in utan gömt undan den i en byrålåda.

Skolmarknadens förespråkare känner hur det börjar brinna under fötterna. Det ställs krav på ett annat sätt att söka till skolorna. Att tvinga fram offentliggörande av statistiken från alla skolor. Att stoppa överkompensationen till friskolorna. Och så vidare. Detta minskar vinstmarginalerna och minskar möjligheterna till miljonutdelningar till ägarna. Och därmed minskar också börsvärdet så att man får mindre betalt för sina aktier när man säljer dessa till riskkapitalister.

Alltså har vi på senare tid kunnat se den ena debattartikeln efter den andra från branschföreträdare och andra intressenter till försvar för det unika svenska systemet. Vi har också fått det ena mer hårresande uttalandet efter det andra från företrädarna. Allt visar att man börjar bli allt mer oroliga för de framtida möjligheterna att tjäna pengar.

Bland de mer komiska uttalandena är väl när Barbara Bergström från Internationella Engelska skolan hotade med att det var socialism om man begränsade möjligheterna till vinstutdelning från friskolorna. Med det uttalandet markerade hon att hela världen är socialistisk - förutom Sverige! Sverige är nämligen det enda land i hela världen som tillåter fritt uttag av vinster till ägarna av skolor som finansieras med skattemedel.

Vem tjänar mest?
Läs t.ex. kolumnen i Expressen som den f.d. journalisten Hans Bergström fått utrymme att skriva. Hans Bergström är numera gift med Barbara Bergström (Internationell Engelska Skolan) och har själv blivit rejält förmögen på IES. Han har numera flyttat till USA och är amerikansk medborgare. Ett USA där det alltså inte finns skattefinansierade vinstdrivande friskolor. USA är alltså socialistiskt? Observera att Hans Bergström klagar på att kritikerna är okunniga om företagande - inte okunniga om skolan...

I Danmark är det på gång lagstiftning som ska begränsa vinstuttaget även för förskolor! När det gäller den obligatoriska skolan undrar man där som på andra håll i världen vad Sverige egentligen sysslar med.

Yttrandefrihet handlar det helt enkelt inte om i varje fall. Det kan vi se på exemplet Göran Drougge som jobbat på Academedias skolor i 16 år men nu blivit omplacerad sedan han yttrat sig kritisk mot vinstutdelningarna i en debattartikel tillsammans med en kollega.

Läs:
Sluta förfölja friskolor med dåliga politiska förslag. - Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton i Dagens Samhälle
Dags att vårda friskolereformen. - Benjamin Dousa och Emanuel Örtengren, Timbro i Dagens Industri
M: Fria skolvalet är bra – bryter segregationen. - Kristina Axén Olin (M) i Svenska Dagbladet Näringsliv
Skolkritikerna är bottenlöst okunniga om företagande. - Hans Bergström i Expressen
Skolkoncernernas plundring av välfärden gör mig rasande. - Hai Phuong Tran, lärare i Göteborgs-Posten debatt
Tysk professor varnar – dömer ut vinst i skolan. - Rita Nikolai i Svenska Dagbladet
Han kritiserade friskolans vinster – fick sluta som lärare. - Dagens ETC

Inga kommentarer: