fredag 18 december 2020

Kan man lita på polisen?

» Man måste kunna lita på polisen!

Varför ställer jag den frågan? För egentligen tror jag faktiskt att man i allmänhet kan lita på polisen. Det är ett svårt jobb att vara polis. Det är bland det mest ansvarsfyllda jobb man kan ha. Man måste alltså kunna lita på polisen. För om vi inte kan lita på polisen, vem kan vi då lita på?

Varför tar jag upp det här ämnet? Kanske för att jag i dag råkade läsa två olika texter som skadar mitt förtroende för polisen. Det är bara drygt två veckor sedan som jag själv här på Sven Tycker (den 4 december) tog upp en händelse som allvarligt skadade min tilltro till polisen.

Låt oss därför börja med det sista. Helsingborgs polischef dök upp personligen vid en trafikolycka i Helsingborg en kväll. Det visade sig att bilen var hans. Men den hade körts av två ungdomar varav en var en närstående till polischefen. Detta påverkade uppenbart polisens utredning. Trots att killarna verkade berusade togs till exempel ingen alkoholtest. Och så vidare. Visst undrar man vad polisen sysslar med? Det ska påpekas att hr polischefen Holgersson utreds. Det är i varje fall en förmildrande omständighet.

Älska din polis
Låt oss sedan ta en liten notis jag läser om i ett nyhetsbrev från Dagens Juridik. Den berättar om polisen som skulle gå på krogen med några kompisar. Men kön var för lång! Så han tog helt sonika fram sin polislegitimation för att gå förbi kön och hävdade att man skulle in i tjänsteärende. Sedan kommer han tydligen inte ihåg så mycket mer pga intag av destillerade drycker. Den här typen av agerande skadar ju allvarligt tilltron till polisen. Om Personalansvarsnämndens beslut om löneavdrag är tillräckligt kan vi fundera över. Man MÅSTE helt enkelt kunna lita på polisen.

Låt oss till slut ta en text som jag i dag hittade hos Magasinet Para§raf. Där har Dick Sundevall lyckats komma fram till att ungefär hälften av alla poliser jobbar ute på fältet medan den andra halvan sitter vid ett skrivbord. Polisledningen har aldrig velat offentliggöra hur stor andel det handlar om. Men genom att se hur många poliser som får del av den löneökning (på 3.000 kronor) som införts speciellt för de poliser som jobbar ute bland allmänheten så har Dick Sundevall kommit fram till att det handlar om hälften av poliserna. Lägger man till civilanställda inom polisen så handlar det om en tredjedel av de som jobbar inom polisen som jobbar ute bland allmänheten.

Hur många av dessa som inte lämnar polisbilen under en normal arbetsdag framgår inte av Dick Sundevalls text. Jag kan bara utgå ifrån min egen kommun, Åstorp. Här finns ett poliskontor, som har en skylt på dörren. Ibland dyker det upp en polisbuss på torget och har mottagning. Ser man en polis i Åstorp så sitter han/hon i en polisbil som kör förbi. Jag kan inte minnas att jag sett en gående polis i Åstorp på väldigt länge. Jo, förresten såg jag en som gick in på fiket för att köpa något innan han gick tillbaka och satte sig i polisbilen. Jag minns hur förvånad jag blev när jag för ett antal år sedan var i Örkelljunga för att delta i en fototävling och när jag gick runt i samhället och letade efter lämpliga motiv att fotografera så mötte jag två poliser som gående patrullerade på torget. Jag blev alldeles paff. Det syntes inte en polisbil i närheten!

Den nya polisorganisation som den senaste borgerliga regeringen införde har inte förbättrat läget utan istället gjort det ännu mer centraliserat. Jag såg i samband med detta en beräkning av hur många poliser som dagligen var sysselsatta med att köra polisbilar runt halva landet till de verkstäder som vunnit upphandlingen av service på bilarna. Det var nämligen centraliserat till ett fåtal platser i landet istället för lokalt.

Men, vi måste lita på polisen. Jag gör det även om det händer att jag misströstar.

Läs:
Polis visade tjänstekortet – för att komma förbi kön på krogen. - Dagens Juridik
Inte ens hälften av landets poliser arbetar ute på fältet. - Magasinet Para§raf

Inga kommentarer: