fredag 4 december 2020

Vad är egentligen lokalt?

» Tre frågor

Även lokala nyheter kan säga mycket om vårt samhälle. Då menar jag inte bara vårt lokala samhälle utan hela landet. Så därför tänkte jag i dag ta tre lokalnyheter från dagens Helsingborgs Dagblad som underlag och fundera över vad det egentligen står för.

Kommunala Öresundskraft
¤ A.  Öresundskraft. Ämne nummer ett handlar om högerstyret i Helsingborgs försök att sälja ut kommunens kraftbolag, Öresundskraft. Efter valet 2018 kom det fram i offentlighet att Högerstyret planerade att sälja ut Öresundskraft. Något som skapade ganska intensiva protester. När tidningen Helsingborgs Dagblad (HD) började granska det hela kom det fram att dom planerna hade kommit fram redan innan valet. Men man hade inte sagt något till väljarna om planerna. Ytterligare granskning visade att tjänstemännen på Öresundskraft sedan lång tid planerat för en försäljning genom att bland annat låta värdera bolaget. Några protokollförda beslut från politikerna eller företagets styrelse om att detta skulle göras fanns det inte. Oppositionen fick ingen information om planerna förrän efter valet. Moderaternas högste politiker, kommunalrådet Peter Danielsson, visste dock om planerna innan valet. Till slut gjordes en namninsamling som krävde en folkomröstning, något som också blev beslutet i Kommunfullmäktige.

Efter bråk om tidpunkt för folkomröstningen och texten på valsedeln (som i det ursprungliga förslaget mest kunde ses som en propagandatext för att genomföra en utförsäljning) så hölls denna i januari i år. Mer än hälften av helsingborgarna röstade i folkomröstningen, vilket är bra för en kommunal folkomröstning som inte hålls i samband med ordinarie val. Mer än 96% av de som röstade sade Nej till en försäljning! Helt klart är att det moderatledda högerstyret inte ens hade lyckats mobilisera sina egna sympatisörer för en försäljning. Man tvingades självklart arkivera planerna i det stora arkivet över misslyckade planer.

Men, nu började efterspelet. Hur hade det här gått till? Vem hade fattat beslut, vem hade godkänt planerna osv? Vad hade man hittat på för att försöka dölja planerna innan valrörelsen? Till slut beslutades det om att tillsätta en extern utredning "för att klargöra processen som ledde fram till förslaget om att sälja Öresundskraft AB och som stoppades genom resultatet i folkomröstningen." Denna har nu redovisats för Kommunstyrelsen och där godkänts av en majoritet bestående av det moderatledda högerstyret tillsammans med Sverigedumokraterna. Men kritiken från resten av oppositionen (S + Mp + V) är hård. Utredningen ger nämligen inte ett enda svar på vad som hände INNAN frågan blev offentlig. Dvs det som var intressant att få veta. Vem och vilka var det som tog initiativ, var detta sanktionerat av politikerna och varför hölls det borta från offentligheten innan valrörelsen?

På vilket sett är detta inte bara en lokal fråga? Jo, man kan ibland fundera över kommunala projekt. Där politiker (med hjälp uppenbarligen från tjänstemän) försöker driva igenom projekt som inte har förankring bland befolkningen. I Helsingborg har nyligen ett annat prestigeprojekt också stoppats efter bland annat namninsamlingar. För att underlätta för bilismen planerade Helsingborgs stad att bygga ett stort underjordiskt parkeringsgarage under Landborgen. Bland annat skulle man bli tvungna att gräva upp parkanläggningen Rosenträdgården. Helsingborgarna var dock inte riktigt med på notorna och ville inte ha in mer bilar i området. Efter protester och namninsamlingar stoppades planerna. Det senaste jag sett är att något liknande nu har aktualiserats på nytt...

I grannkommunen Ängelholm vill också högerstyret få in mer bilar i Centrum. Projektet att bygga ut det som kallas Klippanvägen, riva den s.k. Pyttebron och sedan dra en ny infart genom ett stort grönområde engagerade många Ängelholmare. Man ville inte rasera den kulturhistoriska gamla Pyttebron (en gammal järnvägsbro över Rönneå inne i Centrum) och få grönområdet där den s.k. Pytteleden går fram (dvs där järnvägsspåret en gång i tiden gick) förstört. Det gick så långt att det blev folkomröstning i frågan. En omröstning som sade Nej till planerna och politikerna tvingades arkivera dessa. Nu har man på nytt efter en fin middag bland de ledande politikerna plockat fram planerna för att på nytt aktualisera den nya bilinfarten. Vi måste kunna få in fler bilar!

Kan man lita på politiker?

Lyxigt golfåk
¤ B.  Gantofta. Detta är en spännande fråga. Något drygt 100-talet hushåll i Helsingborg ska få nytt postnummer och postadress. Istället för 255 92 Helsingborg ska det bli 253 73 Gantofta. Det är Postnord och alla de andra som delar ut post som gemensamt i en nämnd fattar beslut om sådana här saker. Men det har vållat våldsamma protester bland de "stackare" som nu plötsligt ska förknippas med Gantofta. Huspriserna kommer att gå ner, den fina golfbanan Rya golfklubb vill inte förknippas med Gantofta. Det är ju inte alls så fint att bo i Gantofta. Det är insändare i tidningen och protester. Tydligen är det inte så fint med Gantofta som andra orter i Helsingborg. Man kan ju inte se kusten från Gantofta så prestigen är låg. Som ni förstår har jag inte den minsta förståelse för det fina folkets ovilja att förknippas med det alldeles för proletära Gantofta. Men håll med om att det är en spännande storm i ett vattenglas.

Prestige och status är viktigt!

Polisen
¤ C.  Holgersson. Sista ämnet är Helsingborgs polischef Sven Holgersson som hamnat i lite blåsväder. Jag har förstått hur det kommer sig att så många bilister kör som galningar. Att buskörning är så vanligt förekommande. Det finns ingen risk att åka fast! Polisen bryr sig inte! Bakgrunden är en händelse på natten en dag den här veckan. Plötsligt väcktes boende i de lugna villakvarteren i Eskilsminne av en kraftig smäll klockan två på natten. De som gick ut för att se vad som hänt kunde konstatera att en stor vit stadsjeep kört rakt in i en stenmur och sedan en parkerad bil. Föraren och en passagerare sågs springa från platsen. Ganska snabbt kom bilens ägare, Helsingborgs polischef Sven Holgersson, till platsen. Han bor i området. Strax efter kom också två yngre män till platsen som visade sig vara föraren och passageraren som snabbt försvunnit tidigare. En av dom visar sig vara "närstående" till polischefen. Uppenbarligen lånat bilen av honom. Det spännande inträffar när polischefen lägger sig i polisarbetet med att utreda olyckan. Något alkotest på ungdomarna görs inte trots att vittnen berättar att dom luktat alkohol och varit märkbart berusade. Någon egentlig polisutredning görs inte om vem som kört och mycket snabbt läggs utredningen om bilstöld, olovlig körning, vårdslös körning osv ner.

Men polischefen utreds faktiskt fortfarande.

Men, jag förstår alltså varför buskörning och fortkörning är så utbrett. Det är uppenbart att polisen inte bryr sig. Blir det inget av ett sådant här uppenbart fall så förstår jag att det inte händer något annars heller.

Läs:
Efter omröstningen – ingen försäljning av Öresundskraft. - Kvällsposten
Skarp kritik efter slutrapport kring Öresundskraft. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)
Vi behöver en ny seriös granskning av turerna kring Öresundskraftaffären. - Helsingborgs Dagblad, läsartext
Öresundskraftsfrågan kommer att fortgå fram till valet 2022. - Helsingborgs Dagblad
En sista Potemkinkuliss – och Danielsson vänder ivrigt blad. - Peter Fällmar Andersson i Helsingborgs Dagblad (låst artikel)
De blir Gantoftabor mot sin vilja: ”Huspriserna kommer att gå ned”. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)
Mäklare: Därför kan namnet Gantofta sänka huspriserna. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)
Alla talar mäklarsvenska! Men när tigger Rååbor om att få postadress Gantofta? - Peter Fällmar Andersson i Helsingborgs Dagblad (låst artikel)
Grogga med grannen, absolut – men där drar de gränsen. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)
Helsingborgs polischef skickade hem släkting efter nattlig krock – dök upp på olycksplatsen och störde kollegornas arbete. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)
Utredningen om polischefen: Polisen lägger locket på. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)
Sven-Erik Alhem om polischefen: ”Många obehagskänslor när jag läser detta”. - Helsingborgs Dagblad (låst artikel)

Inga kommentarer: