tisdag 1 december 2020

Rasismen då - och nu

» Rasismen finns kvar

I dag den 1 december är det exakt 65 år sedan den då 42-åriga sömmerskan Rosa Parks fängslades och dömdes till böter i staden Montgomery i den amerikanska delstaten Alabama. Rosa Parks tog som vanligt bussen hem från sitt jobb som sömmerska. I bussen fanns det platser längst fram som var "Whites only" men längre bak i bussen fick svarta lov att sitta.

Men, om det blev fullt på de "vita" platserna var svarta skyldiga att resa sig och lämna plats för vita som behövde sitta även längre bak i bussen. Men det vägrade Rosa Parks! Polisen tillkallades och Rosa Parks fängslades för sin vägran och dömdes senare också till böter.

Rör inte min kompis
Rosa Parks var inte den första som gjorde sig skyldig till detta uppenbara lagtrots, men hon blev den första som fängslades för detta. Händelsen resulterade i att svarta inledde en bojkott av bussbolaget. Under totalt 381 dagar vägrade alla svarta att ta bussen. Man samåkte, gick osv. Den 13 november 1956 slog Högsta Domstolen i USA fast att segregation inom kollektivtrafiken var ett brott mot konstitutionen.

Rosa Parks blev en symbol för kampen mot diskrimineringen av svarta i USA. Hon dog 2005 vid en ålder av 92 år.

Den typen av rasism och diskriminering är avskaffad. Men rasismen lever fortfarande kvar. I USA, I Sverige och i resten av världen. Det är minoriteter eller svagare grupper som utsätts av starkare grupper.

Kampanjen Black Lives Matter fick förnyad kraft sedan den 46-årige mannen George Floyd mer eller mindre mördats av vita poliser i Minneapolis. En händelse som än en gång pekade på det faktum att afroamerikaner löper en mycket större risk att bli skjutna av polisen vid ingripanden än vita amerikaner. Poliser uppvisar allt för ofta ett uppenbart rasistiskt beteende

Nyligen hade vi ett fall i Frankrike där en färgad man misshandlades av poliser med uppenbart rasistiska motiv. Det hela fick extra uppmärksamhet sedan händelsen filmats av vittnen som tydligt visade att polisen agerade uppenbart rasistiskt. I Frankrike resulterade det i ett lagförslag som skulle innebära att det blev förbjudet att filma polisen...

Här i Sverige har det helt nyligen av TV och Aftonbladet visats hur personal i H&M-butiker uppenbart diskriminerar invandrare i butiken. Man lät olika personer gå in för att byta produkter men det visades sig mycket tydligt att personalen ställde olika krav beroende på kundens ursprung. Det som vita svenskar fick lov att göra vägrades icke-svenskar att göra.

Jag brukar nämna som ett exempel en händelse från mitt jobb där jag under ca fem år arbetade på Migrationsverkets Förvar innan jag gick i pension. Här hålls personer som ska utvisas / avvisas från Sverige inlåsta för att dom ska finnas tillgängliga när alla papper som krävs är tillgängliga. Det kan handla om att ordna biljetter och andra färdhandlingar, visum, id-handlingar och garantier för att dom blir insläppta när dom kommer fram. Arbete som ibland kan ta lång tid. Hit kom plötsligt två bröder från ett land i Afrika. Dom hade stoppats av passpolisen när dom kom med tåg till Malmö från Kastrup i København. Dom hade visum för Schengenområdet för att besöka släktingar i Nederländerna och i Sverige. Dom hade returbiljetter osv. Det var inte första gången dom hade fått visum för att åka till Europa och hälsa på släkt. Och dom hade återvänt enligt alla regler tidigare. Men, den här gången plockades dom ut av passpolisen i Malmö för extra kontroll. Dom sade att dom skulle besöka sin "brother" i Malmö. Vilket ju inte riktigt stämde eftersom det var en kusin dom skulle besöka och inte en bror. Men "brother" används ju för mycket mer än just broder utan om en vän rent allmänt. Det visade sig också att dom flugit en annan rutt till Europa (via Lissabon istället för Madrid eftersom det hade blivit billigare). Resultatet blev att passpolisen rev deras visum och körde dom direkt till Migrationsverkets Förvar.

Nej till rasism

Jag är övertygad om att ifall detta hade varit två vita bröder från USA som kom med tåget så hade dom inte ens plockats ut för kontroll. Man hade inte, om dom trots allt kontrollerats, varit lika nitiska. Och man hade garanterat inte låst in dom på Migrationsverkets Förvar på samma grunder. Dom utsattes helt enkelt för rasism!

Grabbarna blev kvar en längre tid på Förvaret. Visumet hade ju passpolisen rivit! Returbiljetterna hann förfalla. Allt nytt skulle alltså ordnas på svenska skattebetalares bekostnad. Händelsen fick en hel del uppmärksamhet i Nederländerna där dom inte var helt okända - dom var musiker. En organisation typ Amnesty engagerade sig och det vällde in brev och vykort till killarna. Det uppmärksammades också i deras hemland där dom var välkända musiker. Jag läste på nätet ett antal tidningsartiklar från deras hemland där man undrade vad svenska myndigheter egentligen sysslade med.

Rasismen finns kvar även om den inte finns nedskriven på papper längre. Men den strukturella rasismen lever vidare - både här och där.

Inga kommentarer: