tisdag 15 december 2020

En pajas i Vita Huset

» En skam för demokratin

Så har då Joe Biden och hans vicepresident Kamala Harris formellt utsetts till USA:s nya president av de elektorer som valdes i samband med presidentvalet. Donald Trumps ljugande, krumbuktande och trixande för att slippa erkänna att han förlorade valet har misslyckats.

Det som har hänt är en skam för den amerikanska demokratin. Att det som kallas världens största demokrati har ett så ålderdomligt valsystem att en pajas som Donald Trump kunde utses till president trots att han förlorade valet är pinsamt för USA. Att han sedan fortsatt att ljuga och krumbukta sig efter att det stod klart att han förlorade valet med stor marginal är ännu mer pinsamt.

Donald Trump

En av Donald Trumps verkligt förtrogna, justitieminister William Barr, har avgått. Om han tröttnat på Donald Trump eller fått inofficiellt sparken vet jag inte. Men om jag förstått det hela rätt så erkände tydligen till slut William Barr att valet hade gått rätt till. Något som mycket väl kan ha retat upp Donald Trump att få höra detta från en av sina närmaste förtrogna supportrar.

Det måste kännas fruktansvärt för denna uppblåsta egoist, som ju tror att han är det bästa som erbjudits amerikanerna och mänskligheten sedan Jesus födelse, att tvingas se att en majoritet av hans trogna amerikaner övergett honom.

Hur som helst är jag ännu inte helt övertygad om att vi inte kommer att få se den Federala polisen tvingas bära ut en skrikande Donald Trump från Vita Huset. Framtiden kommer att visa hur det hela går till. Vad framtiden kommer att visa är att eftermälet efter Donald Trump är att han kommer att beskrivas som en av de sämsta presidenter som USA haft. En parodi på presidentämbetet.

En annan intressant fråga är om det civila rättsväsendet kommer att hinna ifatt honom.

Läs:
Biden framröstad som president – fördömde Trump i tal. - Aftonbladet
Konstitutionen och folkets vilja har segrat. - Svenska Dagbladet
Justitieminister Barr avgår: Är stolt. - Aftonbladet
Därför tror miljoner republikaner att valet var riggat. - Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: