fredag 25 december 2020

Heja Karl-Bertil

» Om våra växande klyftor

Brukar ni titta på Karl-Bertil Jonssons Julafton? Detta så uppenbara bevis på vänstervridningen inom SVT! Eller ni håller inte med? Sedan sänds det ju en massa andra program som är bevis på SVT:s högervridning. Så egentligen tror jag att man ligger ganska bra till.

Hur som helst så läste jag för några dagar sedan en artikel i min facktidning, Publikt, som berättade om lönelyften för de statliga bolagens chefer. Låt mig säga som så att de procentuella ökningarna ligger inte riktigt på samma låga nivå som de centrala avtalen för de vanliga anställda. Det är precis som inom det privata näringslivet. När det är dags för avtalsförhandlingar så finns det egentligen inget löneutrymme alls. Men Facket brukar kunna få ut några ören här och där trots allt. Sedan kommer VD:n, styrelsen och de andra i ledningen och får sina inkomstanpassningar. DÅ har det plötsligt blivit mycket bättre ekonomi!

Karl-Bertil Jonssons julafton
Någon uttryckte det så bra med att beskriva det som att städerskan tjänar per månad lika mycket på att städa VD:ns arbetsrum som VD:n själv tjänar medan han råkar spilla kaffe på skrivbordet!

Vi har sedan en lång tid en situation där de som redan har det väl förspänt ökar sina inkomster mycket mer än de som precis får pengarna att räcka till. Delvis handlar det om att deras arbetsinkomster ökar mycket mer generöst än vad de på golvet anses vara värda. Men ännu mer beror det på att kapitalinkomster ökar kraftigt. Kapitalinkomster som dessutom är skattemässigt mycket mer förmånliga än arbetsinkomster. Skatternas utjämnande effekt blir allt mer obefintlig.

Vilket än en gång aktualiserar mina tankar på ett nytt förenklat skattesystem. Vi börjar med att avskaffa alla mer eller mindre korkade avdrag på skatten. Det är allt från ROT- och RUT till Jobbskatteavdrag, Reseavdrag osv osv. Sedan beskattas alla inkomster lika, oberoende av om det är löner, pensioner, sjukpenning, ränteinkomster, aktieutdelningar eller någon annan kapitalinkomst. Sedan kan man sätta en svagt progressiv skatteskala på alla dessa inkomster så att samhällets skatteinkomster blir lika stora som innan reformen. Vinnare blir pensionärer, jobbare, sjuka och förlorare blir de med stora kapitalinkomster.

Bra va! Sedan kan vi titta mer på Karl-Bertil Jonssons julafton, skratta, mysa och må bra och ha bättre samvete!

Läs:
Rekordhöga inkomster för eliten – rikaste svenskarna drar ifrån resten. - Dagens ETC
Höga lönepåslag för statens bolagschefer. - Publikt

Inga kommentarer: