lördag 12 december 2020

Om att ändra gränser

» Det går bra med hjälp av militär - ibland

En vettig princip inom världssamarbetet är att gränser mellan länder kan inte ändras med militära medel. En stat har inte rätt att med sin militär ockupera och införliva mark som är en del av en annan stat med hjälp av militär övermakt. Visst är det en sympatisk och rättvis princip? Den ställer alla upp för - nästan alltid!

Rysslands flagga
Problemet uppkommer om det är "vänner" som ockuperar. Väst var väldigt tydliga med detta kravet när Ryssland införlivade Krim i Ryssland. Något som ju skedde på ett helt rättsvidrigt sätt. Att Krim ursprungligen var en del av Ryssland, men "skänktes" av Chrustjev till Ukraina en gång hör inte dit. Att en majoritet av de som bor i Ukraina vill tillhöra Ryssland och inte Ukraina hör inte heller dit. Ska man flytta gränser så är det folkviljan först och militären sedan, inte i omvänd ordning.

Alltså är "världssamfundets" protester mot den ryska ockupationen av Krim fullt berättigad. Men, sedan kommer vi till det där med vänner. Om Ryssland utsätts för sanktioner för sitt illegala annekterande av Krim, varför utsätts inte Israel för sanktioner från "världssamfundet" för sina olagliga ockupationer och annekteringar av Västbanken, Jerusalem och Golanhöjderna?

Kan det ha något att göra med det där med att när vänner gör något så accepterar man det? Man är flexibel med principerna!

Västsaharas flagga
Frågan är extra aktuell i dagarna sedan det blivit klart att Marocko nu återknyter diplomatiska förbindelser med Israel. Och därmed upphör med sina "sanktioner" mot Israel för deras ockupation och annektering av palestinsk mark. När jag först läste om detta undrade jag vad Marocko fått i ersättning från USA för detta. Och det stod klart någon dag senare när USA förklarade att man från USA nu accepterar den marockanska ockupationen av Västsahara.

- "If you scratch my back, I'll scratch yours!"

För USA är det alltså helt OK att ändra gränser med militärmakt. Bara det är vänner som gör det! Det blir ett av Donald Trumps sista insatser för världsfreden. Det står ju nu klart att inte ens en majoritet i den av Donald Trump tillsatta Högsta Domstolen inte ens vill ta upp republikanskt styrda Texas försök att ogiltigförklara valresultatet i Georgia, Michigan, Pennsylvania och Wisconsin. Där ju Joe Biden vann.

Tänk så otacksamma dom där juristerna är som blivit tillsatta av Donald Trump och så lyder dom inte honom.

Läs:
Västsahara på spel när Marocko väljer Israel. - Aftonbladet
Amerikanskt HD-nej till Texas. - Aftonbladet

Inga kommentarer: