söndag 13 december 2020

Lokala funderingar

» Corona skapar problem

I morgon på måndag ska kommunfullmäktige här i Åstorp ha sitt sista sammanträde för det här året. Tyvärr kommer jag inte att gå dit för att lyssna. I Coronatider rekommenderas att ersättare och åhörare håller sig borta. Det är inte förbjudet, men även jag har ju ett ansvar. Jag verkar som ersättare inte behöva tjänstgöra, så jag får stanna hemma. Tråkigt men sant! Man håller sammanträdet i en ganska stor sal så det är inte allt för svårt för ordinarie ledamöter att hålla avstånd utan att minska antalet osv. Något man inte heller lyckats komma överens om att göra. Alternativet från grannkommunen SD-styrda Bjuv att sitta utomhus på en parkeringsplats känns inte seriöst.

För de som inte vet detta så styrs Åstorps kommun av en minoritet med 13 mandat bestående av Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet. Det finns sedan två oppositionsgrupper. De som kallar sig Åstorpsalliansen har 9 mandat och består av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Den andra oppositionsgruppen är Sverigedumokraterna som också har 9 mandat. Fast sedan har vi ju det här med SD:s ständiga avhopp och uteslutningar. Så i kommunfullmäktige sitter 8 SD och en partilös. SD:s förstanamn på listan hoppade mycket snabbt av partiet. I kommunstyrelsen har båda ordinarie SD-ledamöter hoppat av / uteslutits och sitter kvar som partilösa.

Säg Nej till SD
Hur som helst så tänkte jag kommentera två av ärendena på dagordningen för mötet. Det ska väljas ny ordförande i kommunens Revision. En mycket tung post inom kommunpolitiken. En post som tillfaller oppositionen. Och enligt den överenskommelse som gjorts så är det Sverigedumokraterna som tillsätter denna posten. När nu halva mandatperioden har gått så ska den fjärde ordföranden i Revisionen väljas. De tre tidigare SD-ledamöterna har hoppat av. Det senaste valet är inte många månader gammalt. Men den ordförande som då valdes har aldrig varit på något sammanträde. Så nu får SD utse en ny representant. Den här gången går man i varje fall den rätta vägen - via Valberedningen. Vid förra valet föreslog man på KF-mötet inför sittande församling en ny ordförande som ingen visste vem det var. Vilket fick den andra oppositionsgruppen (M+L+Kd) att kräva att valet först gick till Valberedningen. Något som tydligen retade upp SD ganska rejält. Men som ordförande i Revisionen representerar man ju i princip hela oppositionen. Och jag förstår att man inte ville välja någon man inte ens visste vem det var. Hur som helst ska det bli spännande att se hur länge nummer fyra i ordningen sitter kvar?

Jag fortsätter att ställa frågan om Sverigedumokraterna är ett seriöst parti. Mitt svar är Nej!

Nästa ämne jag tänkte ta upp handlar om en motion från den borgerliga Åstorpsalliansen. Man vill att Åstorps kommun arbetar aktivt för att den Pågatågstrafik som är planerat att börja köra Söderåsbanan Malmö/Lund - Åstorp om ett år så fort som möjligt ska utsträckas till att fortsätta den sista biten till Ängelholm med en Pågatågsstation i Spannarp mitt emellan. En i mitt tycke vällovlig motion även om önskemålet om Spannarp är helt orealistiskt. Tankarna på att även få trafik Åstorp-Ängelholm har funnits länge och finns med i den önskelista som kommunsamarbetet inom Nordvästskåne har. Trafikverket har också med i sina långtidsplaner att göra de ombyggnader i Åstorp och Ängelholm som behöver göras. Men jag tycker att dessa borgerliga partier skulle koncentrerat sig på att behålla den trafik som redan finns. Deras partikollegor i Region Skåne gör nämligen i den tidtabell som börjar gälla i helgen rejäla nedskärningar i kollektivtrafiken. För Åstorps kommun innebär detta att 8 dagliga Pågatågsförbindelser mellan Åstorp-Helsingborg varje dag försvinner. Samtidigt drar man in uppehållet i Kvidinge för 8 förbindelser mellan Åstorp-Kristianstad. Nedskärningar som alltså deras partikamrater i Högerstyret i Region Skåne genomfört. Berörda kommuner har inte varit delaktiga i beslutet utan man har först efter att beslutet om neddragningar gjorts informerat kommunerna i Åstorp och Bjuv om sitt beslut. Här i Åstorp har kommunledningen begärt möte med den moderata ordföranden för Kollektivtrafiknämnden men ännu inte fått träffa henne. I SD/M-styrda Bjuv hade man tydligen missat informationen från Region Skåne, men ska nu be om att få träffa Regionledningen. Detta efter att jag frågat kommunen om man fått någon information innan beslutet!

Järnvägsknuten Åstorp

Det är vällovligt att önska mer trafik. Men man skulle kanske koncentrera sig på att be sina partivänner om att få behålla den trafik som finns först och främst. Personligen tycker jag det är direkt ansvarslöst att dra in på trafiken samtidigt som vi uppmanas att inte trängas på tågen. Och hur ska man kunna locka tillbaka resenärerna när Coronapandemin har klingat av om dessa resenärer möts av indragna tåg och bussar.

Jag tycker att moderaten Carina Zachau, som är ordförande för Kollektivtrafiknämnden i Region Skåne, ska fundera på om hon är rätt person på posten.

Inga kommentarer: